Šalmus ir žalias slepiamosios spalvos uniformas dėvintys policininkai bei vidaus kariuomenės daliniai buvo sutelkti sostinėje prieš akciją, kuri buvo organizuojama internetu po reto tūkstančių žmonių protesto pirmadienį, kuris sukėlė nerimą valdžiai.

Opozicijos šalininkai skandavo "Gėda fašistams!" ir "Rusija be Putino", taip pat plūdosi su šimtais Kremliaus politiką palaikančių jaunuolių, kurie iš anksto susirinko protesto vietoje.

Tarp sulaikytųjų Maskvoje yra ir nesutaikomu Kremliaus kritiku tapęs buvęs ministras Borisas Nemcovas, kuris buvo paleistas po to, kai buvo užregistruotas policijos skyriuje. Taip pat buvo suimti kai kurių opozicijos judėjimų, kuriems nebuvo leista kelti kandidatų per parlamento rinkimus, nariai.

Maskvos policijos atstovas sakė, kad per dvi valandas 250 žmonių buvo nutempti į laukiančius mikroautobusus ir išvežti į skirtingas policijos nuovadas. Naujienų agentūra "Interfax" citavo vieną saugumo šaltinį, kuris nurodė, jog buvo suimti 300 žmonių. Vėliau skelbta, kad sulaikyta beveik 600 žmonių/

Europos Parlamento pirmininkas Jerzy Buzekas pasmerkė dešimčių protestuojančių opozicijos aktyvistų suėmimą, nepriklausomos rinkimų stebėtojų organizacijos "Golos" bauginimą ir kibernetines atakas prieš pagrindinius nepriklausomus naujienų tinklalapius.

Prancūzija antradienį taip pat išreiškė susirūpinimą. URM atstovas Bernardas Valero pabrėžė, kad Paryžius "teisę taikiai demonstruoti laiko pačia svarbiausia".

Europos Sąjungos (ES) diplomatijos vadovės Catherine Ashton pranešime sakoma: "Pranešimai apie procedūrinius pažeidimus, tokius kaip žiniasklaidos objektyvumo trūkumas, partijos ir valstybės atskyrimo trūkumas ir trukdymas nepriklausomo stebėjimo bandymams, kelia ... rimtą susirūpinimą".

Ji ragino Rusijos pareigūnus spręsti šias problemas, "kad pavasarį vyksiantys prezidento rinkimai būtų sklandūs ir sąžiningi".

Sekmadienį vykę rinkimai, per kuriuos V.Putino valdančioji partija "Vieningoji Rusija" išliko valdžioje, nors jos dauguma parlamente pastebimai sumažėjo, buvo temdomi "dažnų procedūrinių pažeidimų ir akivaizdaus manipuliavimo atvejų", pareiškė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

V.Putino gimtajame Sankt Peterburge policija suėmė apie 200 žmonių. Kaip praneša privati televizija "Dožd", protesto akcijos vyko apie 50 Rusijos miestų - daugiausiai centriniame Volgos regione.

Riaušių policija pirmadienį taip pat suėmė apie 300 žmonių, tarp jų iškilų aktyvistą Ilją Jašiną ir opozicijos tinklaraštininką Aleksejų Navalną. Teismas antradienį abu juos pripažino kaltais dėl nepaklusimo policijos nurodymams ir skyrė po 15 dienų arešto.

Opozicija teigia, kad valdžia klastojo sekmadienį vykusius rinkimus, siekiant išlaikyti "Vieningosios Rusijos" kontrolę Valstybės Dūmoje.

V.Putino rėmėjų nesulaikė

"Interfax" šaltinio duomenimis, opozicijos akcijoje Triumfo aikštėje antradienį dalyvavo apie du tūkstančius žmonių. Tuo pat metu ten vyko Kremlių remiančių judėjimų renginys, kurio dalyviai šventė "Vieningosios Rusijos" pergalę rinkimuose į Valstybės Dūmą. Policijos darbuotojai suiminėjo tik opozicionierius.

Policijos skyriuose kartu su aktyvistais atsidūrė "Jabloko" lyderis Sergejus Mitrochinas, "Solidarumo" judėjimo politinės tarybos narys Borisas Nemcovas, "Kitos Rusijos" lyderis Eduardas Limonovas. Jie visi, skirtingai nuo daugumos sulaikytųjų, buvo paleisti tą patį vakarą.