Vienas iš Sankt Peterburgo teisės aktų projekto pateikėjų Vitalijus Milonovas pabrėžė – vyriausybė negali selektyviai taikyti federalinio įstatymo, rašo gaystarnews.com.

Jo komentaras pasirodė panašiu laiku kaip ir Tarptautinio olimpinio komiteto pranešimas, jog Rusijos vyriausybė užtikrino, kad žaidynėse nebus bandoma sulaikyti sportininkų ir žiūrovų dėl šios įstatymo nuostatos.

Agentūrai „Interfax“ V. Milonovas teigė: „Negirdėjau Rusijos Federacijos (valdžios) komentarų, bet kiek žinau, ji laikosi Rusijos įstatymų. Jei įstatymui pritarė įstatymų leidžiamoji institucija ir jį pasirašė prezidentas, vyriausybė neturi teisės sustabdyti (jo galiojimo).“

Interviu įstatymų leidėjas pareiškė, kad įstatymas gina vaikus nuo netradicinių vertybių propagandos, bet niekaip nėra susijęs su suaugusiųjų gyvenimu.

V. Milonovas sakė nepažįstantis netradicinės orientacijos asmenų, tik norintis pasakyti, kad buvusios Tarybų Sąjungos dailiojo čiuožimo mokykla yra geriausia pasaulyje. „Visi mūsų žmonės buvo auklėjami tradiciškai, asmeniškai pažįstu daugelį olimpinių čempionų. Praktiškai užaugau tarp daugelio iš jų šeimų.“

Kai rusų kovotojas už netradicinės seksualinės orientacijos asmenų teises Nikolajus Aleksejevas pareiškė, jog nėra prasmės boikotuoti rusišką degtinę, pasirodė peticija, raginanti JAV uždrausti V. Milonovui įvažiuoti į šalį. Taip pat siūloma neįleisti į Ameriką parlamentarės Jelenos Mizulinos, vienos iš pasiūliusių įstatymo projektą Rusijoje.

V. Milonovas teigė: „Kartkartėmis susiduriu su tokiomis kalbomis, ši tema manęs nė trupučio nenervina. Bendravau su daugeliu Amerikos politikų ir supratau – jie palaiko mano poziciją šiuo klausimu. Paramą išreiškė ir keli Vokietijos parlamentarai.“

Anot peticijos iniciatorių, iki rugpjūčio 25 d. reikia 100 000 parašų, kad uždraudimą įvažiuoti į šalį imtų svarstyti valstybės sekretorius Johnas Kerry. Šiuo metu turima apie 2 600 parašų.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas praėjusį mėnesį pasirašė įstatymą dėl „gėjų propagandos“, kurį griežtai kritikavo Vakarų vyriausybės ir teisių gynimo organizacijos, sakiusios, kad tai prisidės prie homofobijos skatinimo ir homoseksualų persekiojimo.
Skiriamos baudos ir iki 15 dienų arešto

DELFI primena, kad Rusijos parlamentas birželį pritarė įstatymo projektui, kuriuo numatomos baudos ir kalėjimas už "gėjų propagandą" ir kuriuo, kaip nuogąstauja kritikai, bus naudojamasi represijoms prieš gėjus pateisinti.

Pagal įstatymą rusams, užsieniečiams ir žiniasklaidos organizacijoms draudžiama vykdyti "netradicinių lytinių santykių propagandą" nepilnamečiams.

Pagal prieštaringai vertinamą įstatymo projektą būtų nusižengimas sakyti, kad gėjų santykiai yra lygūs "tradiciniams" heteroseksualiems.

Jeigu asmenys tokiai "propagandai" naudojasi žiniasklaida ar internetu, jiems gali būti skiriamos baudos iki 100 tūkst. rublių (8 tūkst. litų), o organizacijoms gali būti skirtos baudos iki milijono rublių, be to, jos gali būti uždarytos laikotarpiui iki 90 dienų.

Įstatyme sakoma, kad užsieniečiams, kurie naudojasi žiniasklaida ar internetu tokiai propagandai, galima skirti baudas iki 100 tūkst. rublių, kad galima juos laikyti areštinėje iki 15 dienų ir deportuoti.