„Ši premija suteikia moralinės stiprybės“, – pareiškė „Memorial“ vadovas Janas Račinskis ir pridūrė, kad šiais „niūriais laikais“ tai yra „labai svarbu“.

„Memorial“ atstovas Olegas Orlovas pareiškė, jog dalytis šiuo prestižiniu apdovanojimu su Ukrainos žmogaus teisių organizacija „Pilietinių laisvių centras“ yra „didžiulė garbė“.

„Memorial“, gerbiamiausia Rusijos teisių gynimo grupė, kuriai valdžia pernai liepė užsidaryti, Nobelio taikos premiją gavo kartu su Baltarusijos įkalintu aktyvistu Alesiumi Bialiackiu ir Kyjive įsikūrusiu „Pilietinių laisvių centru“.

„Memorial“ vadovas ir atstovas kalbėjo stovėdami prie vieno Maskvos teismo, kur jiedu dalyvavo posėdyje dėl vieno iš organizacijos biurų konfiskavimo.

J. Račinskis sakė, kad premijos jie nesitikėjo, ir tvirtino, kad šis apdovanojimas visiems Rusijos teisių gynėjams suteiks „naujų jėgų ir įkvėpimo“.

Jis gyrė Rusijos režimo kalinius, įskaitant opozicijos lyderį Aleksejų Navalną ir Kremliaus kritiką Ilją Jašiną bei „daugelį kitų“.

„Visi tie žmonės [šios premijos] nusipelnė labiau negu mes“, – pareiškė jis.

Ir J. Račinskis, ir O. Orlovas sakė, kad nors Nobelio taikos premija yra svarbus pripažinimas, ji „neapgins“ jų nuo valdžios.

„Ar tai padės sumažinti mums daromą spaudimą? Bijau, kad ne“, – pažymėjo O. Orlovas.

Anot jo, „tai nepadėjo“ kitiems Nobelio premijos laureatams Rusijoje: nei Andrejui Sacharovui, disidentui mokslininkui, kuris padėjo įkurti „Memorial“ ir kuris buvo suimtas, kai jam jau buvo paskirta Nobelio premija, nei Dmitrijui Muratovui, kurio nepriklausomas laikraštis „Novaja Gazeta“ buvo priverstas sustabdyti savo veiklą Rusijoje, kai jis jau buvo pelnęs premiją.

„Premija suteikia mums galimybę dirbti, bet ji mūsų negina.“

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją