„Mes, Rusijos gydytojai, medicinos seserys ir sanitarai, griežtai nepritariame Rusijos ginkluotųjų pajėgų vykdomiems kariniams veiksmams Ukrainos teritorijoje. Karas nusineš daug gyvybių, suluošins tiek likimų, kad neturėsime laiko padėti visomis įmanomomis pastangomis. Užpultose teritorijose yra mūsų artimieji, draugai, pacientai, kolegos. Tarp jų nėra nei vieno žmogaus, kuriam būtų naudingas vykstantis kraujo praliejimas. Negalime atsiriboti nuo kiekvieną minutę stiprėjančio skausmo ir kančios“, - atvirame laiške dėstė medicinos darbuotojų bendruomenė.

Ryte po šiais žodžiais buvo pasirašę daugiau nei 300 žmonių.

Vėliau paviešintas kitų Rusijos miestų savivaldybių atstovų bendras kreipimąsis:

„Piliečiai! Mes, žmonių išrinkti deputatai, be išlygų smerkiame Rusijos kariuomenės puolimą prieš Ukrainą. Tai neprilygstamas žiaurumas, kuris negali būti pateisinamas.

Sprendimą atakuoti Ukrainą asmeniškai priėmė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Esame įsitikinę, kad Rusijos piliečiai tokios teisės jam nesuteikė.

Karas su Ukraina sukels katastrofiškų pasekmių. Tūkstančiai žmonių mirs, bus sužeisti ir suluošinti, bus sunaikinti miestai, brangūs daugeliui rusų. Mūsų šalies laukia pasaulio bendruomenės pasmerkimas, izoliacija, kylančios kainos ir skurdas. Mūsų akyse žlunga viltys dėl gero gyvenimo Rusijoje.

Raginame nedalyvauti agresijoje ir jai nepritarti. Prašome netylėti: karą sustabdyti gali tik masinis pasmerkimas“.

Kreipimąsi pasirašė daugiau nei 200 savivaldybių atstovų iš Maskvos, Sankt Peterburgo, Novosibirsko bei daugybės kitų Rusijos miestų.

Taip pat atvirą laišką, smerkiantį Putino veiksmus, išplatino mokslininkai.

„Pasisakome už kraujo praliejimo nutraukimą nedelsiant ir grįžimą į derybų procesą. Mums gėda, kad Rusijos kariuomenė padarė tai, kas dar neseniai atrodė neįmanoma. Mums gėda girdėti kalbas apie neegzistuojančią Europos ir „Vakarų“ kultūrinę „degradaciją“.

Žinome, prie ko veda pasikliovimas vien tik „savo keliu“ moksle – ir ne tik. Be atviro skirtingų šalių mokslininkų bendradarbiavimo Rusijos humanitariniai mokslai yra pasmerkti stagnacijai ir degradacijai.

Šis karas vyksta ne mūsų vardu. Šiandien Ukrainoje griaudi sprogimai, tačiau Rusijoje juos neišvengiamai lydės griežtesnės represijos“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Dalintis
Nuomonės