Po derybų pranešama tik tiek, kad šalys susitarė dėl kito derybų etapo, o pasibaigus šiandienos posėdžiui grįžta į sostines konsultacijoms.

„Mes tikrai esame suinteresuoti kuo greičiau pasiekti tam tikrus susitarimus“, – per televiziją sakė Rusijos prezidento Vladimiro Putino padėjėjas Vladimiras Medinskis, atvykęs derybų į Baltarusiją.

„Laukiame atvykstant Ukrainos delegacijos“, – sakė jis prieš derybas.

Ukrainoje nuo ketvirtadienio tęsiasi kautynės su įsiveržusiomis gausiomis Rusijos pajėgomis. Ši neišprovokuota Maskvos invazija pasaulyje paskleidė pasibaisėjimą ir įtūžį.

Kijevas iš pradžių nenorėjo siųsti delegacijos į Baltarusiją, atsižvelgdamas į šios šalies Rusijos puolimo prieš Ukrainą tarpininkės vaidmenį.

Rusijos žydų kilmės milijardierius Romanas Abramovičius Ukrainos prašymu atvyko į Baltarusiją kaip pagalbininkas derybose tarp Rusijos ir Ukrainos, kurių tikslas – užbaigti vykstantį karą, skelbia „The Jerusalem Post“. R. Abramovičiaus Ukraina paprašė padėti surengti derybas ir jis atvyko į Baltarusiją, kad dalyvautų diskusijose.

Aleksandras Rodnianskis, dukart „Oskarams“ nominuotas prodiuseris, gimęs Kijeve ir artimai bendraujantis su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu bei jo komanda, nurodė, kad Vyriausybė paprašė jo ir kitų žydų bendruomenės Rusijoje atstovų padėti išspręsti dabartinį konfliktą.

Kremlius pareiškė neskelbsiantis oficialios savo pozicijos prieš pirmadienį vyksiančias derybas su Ukrainos delegacija, Maskvai jau penktą dieną tęsiant Ukrainos puolimą.

„Siūlau palaukti derybų, – žurnalistams sakė Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas. – Neskelbsiu jokių derybinių pozicijų ir panašiai.“

Ukraina reikalauja skubių Rusijos paliaubų ir kariuomenės išvedimo

Ukraina pirmadienį pareikalavo skubių Rusijos paliaubų ir kariuomenės išvedimo, Kijevo delegacijai atvykus į derybas su rusais, Maskvos puolimui prieš Ukrainą tęsiantis jau penktą dieną.

„Ukrainiečių delegacija atvyko prie Ukrainos ir Baltarusijos sienos dalyvauti derybose su Rusijos Federacijos atstovais“, – sakoma Ukrainos prezidentūros pranešime.

„Pagrindinis derybų klausimas – neatidėliotinos paliaubos ir karių išvedimas iš Ukrainos“, – priduriama jame.

Karas Ukrainoje jau pareikalavo dešimčių civilių, taip pat ir vaikų, gyvybių.

Ukraina sutiko surengti derybas su Rusija „be išankstinių sąlygų“ prie savo sienos su Baltarusija.

Ukraina pažadėjo nenusileisti per derybas, dėl kurių sutarta jos pajėgoms įnirtingai priešinantis Rusijos puolimui, o Kremliaus šeimininkui Vladimirui Putinui įsakius padidinti Maskvos branduolinio atgrasymo pajėgų parengties lygį.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis sekmadienį sakė norįs „pamėginti“ derėtis su Rusija, bet šią galimybę vertinąs skeptiškai.

„Kalbėsiu atvirai, kaip visada: nelabai tikiu šio susitikimo rezultatais. Tačiau tegul pamėgina“, – vaizdo kreipimesi sakė V. Zelenskis. Prezidentas pridūrė, jog jeigu apskritai yra „šansas“ užbaigti karą, jis turėtų dalyvauti derybose.

„Kad nė vienam Ukrainos piliečiui nekiltų jokios abejonės, jog aš, kaip prezidentas, nemėginau sustabdyti karo, kai buvo nors ir mažas, bet vis dėlto šansas“, – sakė V. Zelenskis.

Europos Sąjungos užsienio politikos vadovas Josepas Borrellis išreiškė paramą pirmadienį Baltarusijoje prasidėjusioms Ukrainos ir Rusijos atstovų deryboms ir sakė, jog tai yra „pirmasis žingsnis“.

„Tai pirmas žingsnis. Mes palaikome šį susitikimą“, – sakė J. Borrellis žurnalistams.

Kijevas išdėstė savo sąlygas: kalbama ir apie Krymą

Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio administracijos vadovo patarėjas Oleksijus Arestovyčius informavo, kad Kijevas derybose su Maskva reikalauja ugnies nutraukimo ir Rusijos pajėgų atitraukimo iš Ukrainos teritorijos.

O. Arestovyčius televizijos „Nastojaščeje Vremia“ eteryje sakė, kad vadovaujantis tarptautinėmis konvencijomis, įskaitant Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių, Baltarusijoje vykstančių derybų eiga nenušviečiama, kol šalys paskelbs bendrą pareiškimą.

„Nepažeidinėkime to. Mūsų pozicija daugmaž aiški: jokių sąlygų ir ultimatumų“, – sakė jis.

Pasak O. Arestovyčiaus, Ukraina ragina nutraukti ugnį ir išvesti iš šalies teritorijos visas Rusijos pajėgas.

„Tai padėta ant stalo Ukrainos pusėje“, – sakė jis.

Paprašytas patikslinti, O. Arestovyčius sakė, jog galvoje turimas ir Rusijos pajėgų išvedimas iš Maskvos aneksuoto Krymo bei Donbaso.

Vatikanas siūlo pagalbą organizuojant derybas karui Ukrainoje nutraukti

Vatikanas siūlo savo pagalbą bet kokioms deryboms, kuriomis būtų siekiama nutraukti karą Ukrainoje.

Vatikano valstybės sekretorius kardinolas Pietro Parolinis interviu kelių italų laikraščių pirmadienio numeriams sakė, kad „nors tai, ko bijojome ir tikėjomės, kad neįvyks, iš tiesų įvyko, visada išlieka derybų galimybė“.

Jis pabrėžė, kad Šventasis Sostas „rodantis savo pasiryžimą palengvinti dialogą su Rusija, visada yra pasirengęs padėti šalims grįžti į šį kelią“.

Penktadienį popiežius Pranciškus žengė neeilinį žingsnį ir apsilankė Rusijos ambasadoje prie Šventojo Sosto, kur susitiko su Rusijos ambasadoriumi. Pontifikas paragino užbaigti karinius veiksmus ir grįžti prie derybų stalo.

Nors dauguma Ukrainos tikinčiųjų – krikščionys ortodoksai, šalyje yra nedidelė Graikų apeigų katalikų bendruomenė.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją