„Ši sutartis itin simbolinė: jei ji bus įgyvendinta, tai reikš, kad mūsų bendradarbiavimas tam tikrame lygyje prisidėjo prie Ukrainos krizės įveikimo. Jei sutartis nebus įvykdyta, tai reikš, kad konfrontacinės tendencijos nugalėjo prieš Rusijos ir Europos norą bendradarbiauti“, – tikino A. Puškovas.

Anot Dūmos atstovo, santykių atšalimas dėl Prancūzijos laivo pristatymo Rusijai yra politiškai motyvuotas ir įrodo Vašingtono daromą įtaką Europai.

„Amerikiečiai nori įrodyti, kad gali kontroliuoti Europą ..., kad niekas negali išsisukti nuo jų sankcijų ..., kad izoliavimas veikia“, – pabrėžė Rusijos atstovas.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo desantinius atakos laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ – 2015-aisiais. Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai į Rusiją gali būti nepristatyti. Vėliau Prancūzijos prezidentas F. Olandas sakė, kad pirmąjį laivą „Vladivostok“ perduos tik tuo atveju, jeigu Ukrainos konflikte bus sudaryta tvari paliaubų sutartis ir rastas politinis sprendimas.

Rusijos vadovybė lapkričio 14 dieną pareiškė, kad Maskva „Mistral“ laivo „Vladivostok“ lauks iki lapkričio pabaigos, jei Paryžius nevykdys įsipareigojimų, Prancūzijai grės teisminės procedūros.