Vadas gąsdino karius, kad jeigu jie nesutiks, ukrainiečiai ateis iki Rostovo ir Belgorodo, praneša zn.ua.

Apie tai pranešė Lenkijos leidinys „Gazeta Wyborcza“.

Teigiama, kad tokį įsakymą gavo Murmansko pakrančių specialios raketų artilerijos brigados kariai. 68 karių būrys tariamai turėjo vykti į Rostovo sritį „mokytis“. Tačiau kareivinėse sklandė gandai, kad jokių mokymų Rostovo srityje nėra, o kariai siunčiami kariauti į Ukrainą.

Dalis gavusių nurodymą ruoštis „mokymams“ kartą jau buvo Donbase. Vasarą juos taip pat išsiuntė į „komandiruotę“, kaip tai pavadino Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

„Mums įsakė išeiti į atvirą lauką. Su savimi pasiėmėme po keturias dėtuves, granatas. Važiuojame, matome – susišaudymo pėdsakai, stovi sudaužyti „kamazai“. Išlipome paprašyti ko nors cigarečių. Klausiame žmonių, kur mes esame. Girdime, kad už posūkio jau Luhanskas. Šaudo „gradai“, švino lietus. Buvome šokiruoti, mūsų niekas apie tai neįspėjo“, – pasakojo vienas kareivis.

Šį kartą į vadinamuosius „mokymus“ Rostove atsisakė važiuoti aštuoni kariai. Jie pareiškė, kad niekur nevažiuos tol, kol jiems nebus suteiktos garantijos, kad jie nebus išsiųsti į fronto liniją užsienyje.

Rusijos karių manymu, kol Maskva oficialiai nepaskelbs karo Ukrainai, Rusijos pajėgos neturi teisės kirsti Ukrainos sienos.

Be to, sužeidimo atveju jie negaus veteranų statuso ir atitinkamų socialinių garantijų.

Dėl atsisakymo paklūsti įsakymui Rusijos kariams teko susitikti su papulkininkiu Viačeslavu Okanevu, o pokalbį su juo kariai nusprendė paslapčia įrašyti.

„Neatmetama, kad yra sienos kirtimo ir judėjimo Donecko ir Luhansko sričių teritorijomis galimybė siekiant ten suteikti tiesioginę pagalbą. Taip, niekas karo nepaskelbė. Tačiau mes privalome padėti, nes tai mūsų žmogiška, moralinė ir karinė pareiga. Situacija gali susiklostyti taip, kad jeigu jūs nevažiuosite, priešai priartės iki Stavropolio, Rostovo, Briansko ir taip toliau. Jeigu neapginsite mūsiškių ten, kad netektų jų ginti čia“, – sakė V. Okanevas.

Kariai atsisakė važiuoti kariauti prieš Ukrainą, o pokalbio įrašą perdavė žmogaus teisių gynėjui Sergejui Krivenkai, vadovaujančiam organizacijai „Pilietis. Kariuomenė. Teisė“.

Vėliau kariauti Donbase atsisakiusių Rusijos karių žmonos papasakojo, kad jų vyrai buvo užrakinti kareivinėse ir verčiami parašyti atsistatydinimo iš kariuomenės raštą.

O tai reiškia valstybinio būsto ir ankstyvo išėjimo į pensiją teisės netekimą. Anksčiau buvo pranešta, kad šauktiniai kariai skundžiasi žmogaus teisių specialistams tuo, kad jie yra siunčiami prie Rostovo.

Ne pelno siekiančių organizacijų darbuotojai pažymi, kad panašių kreipimųsi skaičius labai išaugo – kariai įvairiais būdais verčiami pasirašyti sutartį, kad vėliau juos galima būtų išsiųsti į mokymus Rostovo srityje.