Kaip rašo Rusijos leidinys „Viorstka“, paradai jau atšaukti mažiausiai 21 šalies mieste.

Pirmiausia paradų buvo atsisakyta su Ukraina besiribojančių regionų sostinėse – Kurske, Belgorode ir Brianske. Tarp valdžios minimų šio sprendimo priežasčių - „dabartinė padėtis“, nenoras „provokuoti priešą“. Brianske pareigūnai pareiškė „negalį“ surengti parado.

Krasnodaro krašto valdžia oficialiai nepranešė apie paradų atšaukimą, tačiau teigė, kad karinę techniką šiemet bus galima pamatyti tik Novorosijske (anksčiau paradai vykdavo Krasnodare ir Sočyje).

Saugumo sumetimais“ paradų atsisakyta Kryme, taip pat Kalugoje, Riazanėje, Oriole, Saratove, Kaliningrado srityje, Lipecke ir Jelece. Dėl „moralinių ir etinių aspektų“ paradai atšaukti Pskove ir Velikije Lukuose.

Be to, nebus paradų toli nuo fronto esančiuose Rusijos miestuose – Tiumenėje (apie 2000 km nuo Ukrainos sienos), Nižnevartovske (2600 km), Surgute (2500 km) ir Chanty Mansijske (2300 km). Čia paradų atšaukimas aiškinamas noru „solidarizuotis su kitais šalies regionais, kuriuose dėl saugumo šventiniai renginiai jau buvo atšaukti“.

Dėl Rusijos sukelto plataus masto karo prieš Ukrainą ir didžiulių nuostolių, privertusių rusus vėl naudoti senų modelių tankus ir šarvuočius, Kremlius atšaukia arba koreguoja tradicinių gegužės 9-osios karinių paradų programą antrus metus iš eilės.

Pavyzdžiui, pernai buvo masiškai atšaukti aviacijos paradai. Jie neįvyko Maskvoje, Sankt Peterburge, Jekaterinburge, Novosibirske, Samaroje ir Murmanske.

Kaip teigia Kremliaus atstovai, gegužės 9-osios paradas Maskvoje nebus atšauktas.

Kai kuriuose Rusijos regionuose paradams jau rastas pakaitalas – pavyzdžiui, Saratove vietoj parado bus rengiami koncertai po veteranų langais.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją