Dagestanas, kuriame didžioji dalis gyventojų – musulmonai, gali tapti nauju smurto prieš žydus židiniu. Sekmadienį šalyje įvyko keli rimti incidentai, kai įniršę vietos gyventojai bandė susidoroti su Izraelio piliečiais.

Pasklidus gandams, jog viename viešbučių neva apsistojo pabėgėliai iš Izraelio, vietos musulmonai apsupo pastatą, minia bandė veržtis į vidų. Policijos pareigūnai bandė įtikinti įsiaudrinusius žmones, kad viešbutyje žydų nėra, o apsistoję tik turistai iš Rusijos.

Socialiniame tinkle „X“ pranešama, kad policija galiausiai leido aršiausiems protestuotojams patekti į viešbutį ir tikrinti kambarius, ieškant žydų. Nieko neradusi minia patraukė prie kitų viešbučių, galiausiai surengė riaušes tarptautiniame Machačkalos oro uoste.

„Rusijos pietvakariuose esančios Dagestano Respublikos musulmonai šiuo metu šturmuoja regiono tarptautinį oro uostą, kad, kaip pranešama, „nužudytų izraeliečius ir žydus", kai pasklido gandai, jog oro uoste ruošiasi nusileisti Izraelio lėktuvas. Tai vyksta jau kelias valandas, o „Hamas" šalininkai, medžiodami izraeliečius, šturmuoja daugybę viešbučių visame regione“, – pranešama tinkle „X“.

Netrukus viešojoje erdvėje ėmė plisti kraupūs vaizdai iš Dagestano sostinės. Užfiksuota, kaip vietos gyventojai šturmuoja oro uosto terminalą, jame spardo ir laužia duris ieškodami žydų, bando patekti į lėktuvus. Bandydami apsaugoti keleivius orlaivių pilotai jiems liepia likti savo vietose ir jokiu būdu nebandyti atidaryti durų.

Dagestano oro uoste vykusių riaušių dalyviai bandė apversti policijos automobilį, vėliau paskelbta, jog prasidėjo riaušininkų sulaikymai.

Dagestano Vyriausybė išplatino pareiškimą, kuriame teigiama, kad „situacija kontroliuojama".

„Raginame respublikos gyventojus su supratimu priimti dabartinę situaciją pasaulyje. Federalinės valdžios institucijos ir tarptautinės organizacijos deda visas pastangas, kad būtų nutraukta ugnis prieš civilius Gazos ruože", – teigiama Dagestano Vyriausybės pranešime.

Prasidėjus masiniams neramumams Dagestane, sureagavo ir Izraelis. Šalies premjero biuras kartu su užsienio reikalų ministerija išplatino bendrą pranešimą, kuriame kreipiamasi į Rusiją reikalaujant užtikrinti visų joje esančių Izraelio piliečių saugumą.

„Izraelio valstybė rimtai vertina bandymus pakenkti Izraelio piliečiams ir žydams visame pasaulyje. Ministro pirmininko kanceliarija, Užsienio reikalų ministerija ir Nacionalinio saugumo taryba stebi įvykius Dagestane, pietų Rusijoje.

Izraelis tikisi, kad Rusijos teisėsaugos institucijos užtikrins visų Izraelio piliečių ir žydų saugumą, kad ir kur jie būtų, ir imsis ryžtingų veiksmų prieš pogromų dalyvius ir kurstymus susidoroti su žydais bei izraeliečiais.

Izraelio ambasadorius Rusijoje Alexas Ben-Zvi bendradarbiauja su Rusijos valdžios institucijomis, siekdamas užtikrinti izraeliečių ir žydų saugumą šioje šalyje“, – teigiama pranešime.

JAV pasmerkė antisemitinį išpuolį Dagestane, Izraelis pareikalavo apsaugoti jo piliečius

JAV pasmerkė „antisemitinius protestus“, kurie sekmadienį įvyko Dagestano oro uoste, pranešė Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovė spaudai.

„Jungtinės Valstijos griežtai smerkia antisemitinius protestus Dagestane, Rusijoje, – sakė Adrienne Watson socialiniame tinkle „X“. – Stebėdamos antisemitizmo augimą pasaulyje JAV tvirtai palaiko visą žydų bendruomenę“.

Po virtinės prieš žydus nukreiptų incidentų Izraelis sekmadienį paragino Rusijos valdžios institucijas apsaugoti jo piliečius.

Kiek anksčiau antisemitiškai nusiteikusi minia šturmavo Machačkalos oro uostą pietų Rusijos Dagestano Respublikoje, kai jame nusileido lėktuvas iš Tel Avivo.

Bendrame Izraelio ministro pirmininko Benjamino Netanjahu kanceliarijos ir Užsienio reikalų ministerijos pareiškime sakoma, kad „Izraelis tikisi, jog Rusijos teisėsaugos institucijos užtikrins visų Izraelio piliečių ir žydų, kad ir kur jie būtų, gerovę ir imsis ryžtingų veiksmų prieš riaušininkus ir laukinius kurstytojus, nusiteikusius prieš žydus ir Izraelio piliečius“.

„Izraelio valstybė labai rimtai vertina bandymus pakenkti Izraelio piliečiams ir žydams“, – sakoma pareiškime ir priduriama, kad Izraelio vyriausybė toliau stebi įvykius Dagestane.

Pareiškime taip pat sakoma, kad Izraelio ambasadorius Rusijoje Aleksandras Ben Zvi bendradarbiauja su Rusijos valdžios institucijomis, kad „užtikrintų žydų ir izraeliečių gerovę šioje vietovėje“.

Anksčiau sekmadienį Dagestano kaimyninės Čečėnijos informacijos ministras Achmedas Dudajevas „Telegram“ perspėjo dėl „provokacijų“ ir paragino laikytis ramybės didėjant įtampai Kaukaze.

Dagestano vyriausybė „Telegram“ paskelbė raginimą nutraukti „neteisėtus veiksmus“, nepaisant pykčio dėl „nežmoniškų civilių gyventojų – palestiniečių – žudynių“.

Respublikos gubernatorius Sergejus Melikovas kiek vėliau „Telegram“ paskelbė: „Visi dagestaniečiai užjaučia nukentėjusius nuo nedorų žmonių ir politikų veiksmų, supranta jų kančias ir meldžiasi už taiką Palestinoje. Tačiau tai, kas įvyko mūsų oro uoste, yra skandalinga ir turėtų sulaukti atitinkamo teisėsaugos institucijų įvertinimo. Tai ir bus padaryta“.

„Neapykantos kultūra“

Dagestanas ir Čečėnija – tai daugiausia musulmoniškos teritorijos, Rusijoje vadinamos respublikomis, regione, kuriame daugelį metų tvyro smarki įtampa santykiuose su centrine Rusijos valdžia.

Sekmadienį naujienų agentūra „RIA Novosti“ pranešė, kad kitoje Šiaurės Kaukazo Respublikoje – Kabardoje-Balkarijoje – Nalčiko mieste buvo padegtas žydų centras.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis, išreiškęs susirūpinimą dėl „pasibaisėtinų“ vaizdo įrašų, paskelbtų socialinėje žiniasklaidoje, socialiniame tinkle „X“ rašė, kad tai nebuvo pavienis incidentas.

Pasak jo, tai yra „dalis plačiai Rusijoje paplitusios neapykantos kitoms tautoms kultūros, kurią skatina valstybinė televizija, propagandos specialistai ir valdžios institucijos“.

Dagestanas yra piečiausia Rusijos teritorija ir vienas skurdžiausių jos regionų. Jo gyventojams tenka aktyviai kariauti Ukrainoje: nepriklausomose ataskaitose nurodoma, kad iš čia į Ukrainą pasiųsta santykinai daugiau vyrų nei iš daugelio etniškai rusiškų regionų.

Savo pareiškime S. Melikovas teigė, kad ši minia išdavė dagestaniečius, kurie kariaudami Ukrainoje „oriai atstovavo respublikai“.

Sulaikyta 60 asmenų, dalyvavusių šturmuojant oro uostą


Policija sulaikė 60 iš 150 Machačkalos Uitašo oro uoste vykusių riaušių dalyvių, nustatyta ir jų tapatybė. Apie tai pranešė RBC, remdamasis Vidaus reikalų ministerijos Šiaurės Kaukazo federalinės apygardos departamento spaudos tarnyba.

„Dėl neteisėtų veiksmų nukentėjo 9 policijos pareigūnai, kurie patyrė įvairių kūno sužalojimų, du iš jų gydomi ligoninėje“, – patikslino departamentas. Anksčiau Dagestano sveikatos apsaugos ministerija pranešė apie 20 nukentėjusiųjų.

RIA „Novosti“, remdamasi Dagestano gubernatoriaus Sergejaus Melikovo pranešimu, rašo, kad oro uosto veiklą planuojama visiškai atkurti per dvi ar tris dienas. Pasak įmonės „Rosaviacija“, Uitašo oro uostas bus laikinai uždarytas iki spalio 31 dienos, 2.59 val.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)