Ambasados spaudos tarnyba, su kuria susisiekė BNS, retoriškai klausė, ar Latvijos naujausi mėginimai išstumti Rusijos žiniasklaidos priemones iš Latvijos ir paskubomis priimtos šalies Baudžiamojo kodekso pataisos atspindi kokias nors naujas europines vertybes.

„Tikimės, kad atitinkamos tarptautinės organizacijos nepaliks be dėmesio šių Latvijos išradimų“, – pabrėžė ambasada.

Latvijos nacionalinė elektroninės žiniasklaidos taryba (NEPLP) – ketvirtadienį paskelbė nusprendusi apriboti „RTR Planeta“ transliacijas šalies teritorijoje šešių mėnesių laikotarpiui.

Praeitais metais NEPLP nustatė, kad „RTR Planeta“ ne kartą įvykdė šiurkščių pažeidimų savo laidose – buvo pažeistas ne tik Latvijos elektroninės žiniasklaidos įstatymas, bet ir ES Audiovizualinės žiniasklaidos paslaugų direktyva.

Pradėjusi to kanalo laidų stebėseną, NEPLP nustatė, kad „RTR Planeta“ sąmoningai transliuoja laidas, kurstančias etninę neapykantą. Tose laidose buvo skelbiama šališka informacija apie padėtį konflikto krečiamoje Ukrainoje, šiurkščiai pažeidžiant žurnalistikos etikos principus.

„RTR Planeta“ savo laidose taip pat skelbė panašią tendencingą informaciją apie Latviją, tvirtindama, kad šalyje dažni etniniai konfliktai tarp latvių bei etninių rusų ir kad juos tyčia kursto Ryga, kuriai politiką primeta amerikiečiai.

NEPLP padarė išvadą, kad tokiose laidose, skirtose rusakalbiams žiūrovams, sąmoningai siekiama kurstyti etninę nesantaiką.

Taryba anksčiau buvo pareiškusi mananti, kad kelis Rusijos vyriausybės kontroliuojami televizijos kanalai skleidžiant tendencingą ir smarkiai klaidinančią informaciją apie Latviją.

Latvijos elektroninės žiniasklaidos įstatymo 24-asis straipsnis sako, kad žiniasklaidos priemonės turi užtikrinti teisingos ir nešališkos informacijos pateikimą apie įvairius faktus ir įvykius, skatinti keitimąsi nuomonėmis ir laikytis visuotinai priimtų žurnalistikos bei etikos principų.