„Tai mūsų atsakas „Mistral“. Kol kas turime tik šio laivo maketą, tačiau jo techninės savybės, numatytosios projekte, leidžia daryti išvadą, kad projekto „Priboj“ laivai galės sėkmingai vykdyti jūrų desanto priėmimo, pergabenimo ir išlaipinimo operacijas“, – Rusijos naujienų agentūrai „Interfax“ sakė Rusijos karinių jūrų pajėgų atstovas.

Anot atstovo, Rusijos inžinieriai neketina naudoti prancūzų darbo rezultatų – visos svarbiausios sistemos ir technologiniai sprendimai bus išskirtinai rusų. 

Spėjama, kad rusų pagaminta „Mistral“ alternatyva galės išvystyti iki 20 mazgų greitį, laivai bus pajėgūs įveikti 6 tūkst. mylių atstumą, o savarankiškai plaukti galės net 60 parų. Lėktuvnešis galės gabenti iki aštuonių desantinių sraigtasparnių Ka-27 ir Ka-52 bei iki keturių desantinių katerių. Iš viso laivas galės plukdyti iki 60 vienetų karinės technikos, o priešlėktuvinę gynybą padės užtikrinti priešraketinės gynybos sistema „Pancir-M“.

„Manome, kad Rusijos karinių jūrų pajėgų reikmėms bus pastatyta ne mažiau keturių tokių laivų“, – patikino agentūros pašnekovas. Planuose nepatikslinama, kada ketinama baigti statybos darbus.
Remiantis šaltiniu iš Rusijos gynybos ir pramonės komplekso, naujo laivo statybos gali būti pradėtos jau 2016 metais, skelbia „RIA Novosti“.

Universaliojo desantinio laivo „Priboj“ maketas buvo pristatytas forumo „Armija 2015“ metu.

DELFI primena, kad gegužės pabaigoje Rusijos karo pramonės komisijos kolegijos pirmininko pavaduotojas Olegas Bočkariovas pranešė, kad Rusija galutinai atsisakė „Mistral“ laivų, kuriuos Prancūzija atsisakė perduoti Rusijai dėl situacijos Ukrainoje.

O. Bočkariovo teigimu, Maskva su Paryžiumi derasi tik dėl kompensacijos dydžio – dėl pačių laivų perdavimo derybos nevyksta.

„Rusija šių laivų nebeima, tai jau faktas. Šiuo metu tik vyksta diskusijos dėl sumos, kuri turės būti grąžinta Rusijai“, – kalbėjo O. Bočkariovas.

Tačiau jau kitą dieną po šio pareiškimo Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas pareiškė papeikimą O. Bočkariovui.

Apie tai pranešė leidinio „Kommersant“ šaltiniai.

Pretekstu papeikimui esą tapo ne tik vieši pareiškimai, bet ir faktinės klaidos. Leidinys tvirtino, kad derybos dėl „Mistral“ nebuvo planuotos, o pats O. Bočkariovas, Karo pramonės komisijos kolegijoje atsakantis už technikos tiekimo oro desantininkų ir sausumos pajėgoms klausimus, nė kartą į derybų procesą nebuvo įtrauktas.

Paskatintas šio incidento, D. Rogozinas nurodė reglamentuoti bendravimą su spauda, o remiantis šiuo reglamentu jo pavaldiniai galės teikti komentarus tik gavę asmeninį kolegijos pirmininko leidimą.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo desantinius atakos laivus.

Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ – 2015-aisiais.

Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai į Rusiją gali būti ir nepristatyti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1214)