Tai jis pareiškė, kad Ukrainos prezidentas Petro Porošenka Briuselyje pasirašius laisvosios prekybos ir politinio bendradarbiavimo susitarimą su Europos Sąjunga (ES).

„Tokio pobūdžio rimto dokumento pasirašymas, žinoma, yra kiekvienos valstybės suvereni teisė“, - sakė G.Karasinas naujienų agentūrai „Intefax“.

„Ukrainos ir Moldovos (asociacijos sutarčių su ES) pasirašymo pasekmės neabejotinai bus rimtos, tačiau reikia ne apsiriboti bendrais žodžiais, o įvertinti, kuo tai išsilies, kad ateityje būtų išvengta įvairaus pobūdžio nesusikalbėjimų ir įtarimų“, - pridūrė diplomatas.

Pasak G.Karasino, „svarbu, kad šalys, pasirašiusios šį dokumentą, gerai suprastų, kaip tai paveiks santykius ne tik su Europos Sąjunga, bet ir su kitomis partnerėmis, įskaitant Rusiją, nes ir Ukraina, ir Moldova yra pasirašiusios susitarimus dėl laisvosios prekybos zonos Nepriklausomų Valstybių Sandraugoje, kurie tebegalioja“.

„Beje, ir Gruzija, pareiškusi apie pasitraukimą iš NVS, liko daugelio sutarčių, kurios jai naudingos, dalyve“, - pabrėžė viceministras.

Jis pažymėjo, jog Maskva ne kartą siūlė surengti konsultacijas įvertinti visas asociacijos sutarčių pasirašymo pasekmes.

„Šių mūsų raginimų tuomet neišgirdo nei mūsų partneriai Kijeve ir Kišiniove, nei Briuselis, ir mus labai nuvylė tokia reakcija į mūsų pasiūlymus“, - aiškino jis.

D. Peskovas: Rusija, esant reikalui, imsis priemonių

Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos pasirašytos Asociacijos sutartys su Europos Sąjunga (ES) – suvereni šių šalių teisė, tačiau Rusija, pasireiškus neigiamai šių dokumentų įgyvendinimo įtakai šalies rinkai, imsis apsauginių priemonių, pareiškė Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas, skelbia „RIA Novosti“.

Vladimiras Putinas, Dmitrijus Peskovas
„Prezidentas jau aiškiai įvardijo, jog viskas priklausys nuo įsigaliojusių dokumentų, jų ratifikavimo ir įgyvendinimo. Svarbūs ne dokumentai, o galimas jų poveikis mūsų rinkai – neigiamos įtakos atveju bus imtasi priemonių“, - teigia D. Peskovas.

Prezidento atstovas spaudai patikino, jog tai „neginčytina Ukrainos ir Gruzijos suvereni teisė“.

Penktadienį Ukraina, Gruzija ir Moldova pasirašė ekonominę Asociacijos sutarties su Europos Sąjungą dalį.

Maskvos remtas buvęs Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius pernai lapkritį paskutinę minutę atsisakė pasirašyti asociacijos susitarimą, pasirinkęs glaudesnius ryšius su Rusija. Šis jo žingsnis išprovokavo ne vieną mėnesį trukusius proeuropietiškus protestus, kurie galiausiai vasarį privertė jį atsistatydinti ir ieškotis prieglobsčio Rusijoje.

Netrukus po to Rusija aneksavo Ukrainai priklausantį Krymą, o šis jos žingsnis išprovokavo tarptautinį pasmerkimą ir paskatino Jungtines Valstijas bei ES imtis prieš Maskvą sankcijų.

Asociacijos sutarties pasirašymo ceremonija Briuselyje prasidėjo penktadienį, 10 val. Lietuvos laiku, jos metu Ukrainos, Moldovos ir Gruzijos lyderiai pasirašė bendradarbiavimo susitarimus su ES. Ceremonija truko daugiau kaip valandą, nes visas sutarčių kopijas ranka turėjo pasirašyti ne tik Ukrainos, Gruzijos ir Moldovos atstovai, bet ir ES šalių lyderiai, bei Europos vadovų tarybos pirmininkas Hermanas Van Rompuy ir kadenciją baigiantis Europos Komisijos prezidentas Jose Manuelis Barroso.

„Per pastaruosius mėnesius Ukraina sumokėjo didžiausią įmanomą kainą, kad įgyvendintų europietišką svajonę“, – ceremonijos metu ES pareigūnams kalbėjo Ukrainos prezidentas.

„Gruzijos žmonės pasirinko demokratiją, reformas ir negrįžtamą integracijos į Europą kelią“, – kolegai iš Ukrainos antrino Gruzijos premjeras Iraklis Garibašvilis.

Asociacijos susitarimai įsigalios, kai juos ratifikuos visų 28 ES šalių ir Gruzijos, Moldovos bei Ukrainos parlamentai.