Rusijos federalinė saugumo tarnyba (FST) planuoja imtis priemonių, kad renginio metu būtų sekamas bet koks sportininkų ar žiūrovų bendravimas, rodo surinkta informacija, kurią parengė Rusijos tiriamosios žurnalistikos atstovai, stebintys pasirengimą 2014 metų žiemos Olimpiadai.

Sekmadienio popietę per ceremoniją Raudonojoje aikštėje Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas laikė iškėlęs olimpinę ugnį ir išlydėjo ją į kelionę po visą šalį, teigdamas, kad Rusija ir jos žmonės visuomet buvo kupini „atvirumo bei draugiškumo“, todėl Sočis yra tobula vieta olimpinėms žaidynėms.

Tačiau vyriausybės dokumentai ir Rusijos telekomunikacijų įmonių pasiūlymai liudija, kad naujai įrengtos telefoninių pokalbių ir interneto šnipinėjimo priemonės suteiks saugumo tarnybai galimybę perimti bet kokį pokalbį telefonu ar duomenų srautą ir net sekti tam tikrų žodžių ar frazių vartojimą elektroniniuose laiškuose, pokalbių svetainėse ar socialinėje žiniasklaidoje, rašo theguardian.com.

Žurnalistai ir Rusijos saugumo tarnybų ekspertai Andrejus Soldatovas bei Irina Borogan surinko dešimtis atvirai prieinamų techninių dokumentų, kurie skelbiami vyriausybės pirkimų agentūros tinklalapyje, taip pat viešus pranešimus iš vyriausybės priežiūros agentūrų.

Jie pastebėjo, kad šiame Juodosios jūros kurorte buvo atliktos svarbios mobiliojo ir bevielio ryšio tinklų korekcijos, sudarančios sąlygas imtis plataus masto ir viską persmelkiančio stebėjimo bei srauto filtravimo, naudojant Rusijos telefoninių pokalbių bei interneto komunikacijų šnipinėjimo sistemą „Sorm“.

Sistema „Sorm“ buvo modernizuota visoje Rusijoje, tačiau ypatingas dėmesys buvo skirtas Sočiui, kur atvyks daugybė svečių iš užsienio. Techninės instrukcijos, kurias pateikė valstybinė Rusijos telekomunikacijų agentūra, taip pat rodo, kad Rusijos tinkluose buvo instaliuota prieštaringai vertinama technologija, vadinama gilumine paketų inspekcija. Ji leidžia žvalgybos agentūroms filtruoti vartotojus pagal tam tikrus raktinius žodžius ir turi būti suderinama su sistema „Sorm“.

„Tarkime, gali imtis raktažodžio „Navalnas“ ir sužinosi, kurie asmenys tam tikrame regione vartoja žodį „Navalnas“, - sakė A. Soldatovas, galvoje turėdamas garsiausią Rusijos opozicijos politiką Aleksejų Navalną. – Tuomet šiuos asmenis galima sekti toliau“.

Toronto universiteto profesorius ir „Citizen Lab“ direktorius Ronas Deibertas, bendradarbiavęs rengiant Sočio tyrimą, sistemos „Sorm“ pataisymus vadina „Prism“ su steroidais“, paminėdamas Jungtinių Valstijų Nacionalinės saugumo agentūros programą, kurią „The Guardian“ paviešino Edwardas Snowdenas.

„Rusijos šnipinėjimo mastai ir užmojai yra panašūs į JAV programos, bet yra subtilių skirtumų reguliacijos srityje, - sakė R. Deibertas. – Iš E. Snowdeno paviešintos informacijos žinome, kad daugelis patikrinimų Jungtinėse Valstijose buvo silpni arba jų buvo išvengta, tačiau Rusijos sistemoje nuolatinė galimybė naudotis „Sorm“ yra infrastruktūros įrengimo sąlyga“.

„Net per Pekino Olimpines žaidynes stebėjimo ir sekimo technologijos toli gražu neprilygo tam, kur esame šiandien“, - pažymėjo jis.