Sulaikymas įvyko praėjus maždaug savaitei po to, kai valdžios institucijos pranešė apie eismo komplikacijas Baikalo-Amūro magistralės, esančios maždaug už 5 500 km į rytus nuo Maskvos, tunelyje.

Ukrainos šaltiniai praėjusią savaitę AFP sakė, kad prie sabotažo prisidėjo Ukrainos saugumo tarnyba SBU.

„Omsko srities teritorijoje sulaikytas 1971 metais gimęs Baltarusijos pilietis, atsakingas už sprogimus lapkričio 29 ir 30 dienomis dviejuose traukiniuose, vežusiuose naftos produktus ir važiavusiuose... Baikalo-Amūro geležinkelio linijos maršrutais Buriatijos regione“, – pranešė Rusijos saugumo tarnyba FSB.

Kaip tvirtina Rusijos saugumo pareigūnai, sulaikytasis prisipažino, kad iš slėptuvės paėmė aštuonis sprogstamuosius užtaisus ir pritvirtino prie krovininių traukinių cisternų. Esą, vyras vykdė nurodymus, gautus iš tėvynainio, gyvenančio Lietuvoje, o jam instrukcijas davė Ukrainos specialiosios tarnybos. Teigiama, neva šiuo „teroristiniu aktu“ buvo siekiama „sunaikinti svarbią transporto ir energetikos infrastruktūrą“.

Rusijos naujienų agentūra „RIA Novosti“ paskelbė vaizdo įrašą, kuriame matyti, kaip uniformuotas FSB pareigūnas lydi vyrą, kurio veidas nerodomas, per sniegą į pastatą.

Vaizdo įraše jis sako, kad kažkas jo paprašė „įvežti siuntinį už pinigus“ į Rusiją ir kad jam buvo pasakyta, jog jame yra „mina, skirta kai kuriems traukiniams sprogdinti“.

„Aš sutikau“, – sakė jis FSB kontroliuojamame vaizdo įraše.

Itin didelę galią turinti saugumo tarnyba pranešė, kad dirba siekdama nustatyti, ar šis vyras turėjo bendrininkų.

Anot Rusijos saugumo pareigūnų, baltarusis susprogdino du traukinius, vykusius maršrutu „Taišet-Tynda“ ir „Taišet-Neriungi“ Buriatijos Baikalo-Amūro geležinkelio linija. Dėl sprogimų „užsidegė cisternos su degalais, laikinai buvo sutrikdytas susisiekimas geležinkeliais“.

Pirmas sprogimas įvyko tarp Itykitas ir Okusikano stočių geležinkelio atkarpoje Severomuisko tunelyje – tai nutiko lapkričio 29 dienos vakarą. Iš pradžių iškelta byla dėl saugaus judėjimo ir geležinkelio transporto eksploatavimo pažeidimų, tačiau vėliau ji virto byla dėl teroristinio akto.

Severomuisko tunelis – pats ilgiausias ne tik Baikalo-Amūro geležinkelio linijos, bet ir visos Rusijos tunelis. Jo ilgis kiek daugiau nei 15 kilometrų. Iki tol, kol 2003 metais jis buvo atidarytas, traukiniams tekdavo važiuoti mažesnio pralaidumo aplinkeliu. Pagrindinė priežastis, kodėl diversijai buvo pasirinktas tunelis, ta, kad, anot šaltinių, šis maršrutas yra „vienintelis tokios svarbos Rusiją ir Kiniją jungiantis geležinkelis“.

Maskvos karo Ukrainoje metu geležinkelių sabotažas buvo užfiksuotas ir Rusijos viduje, ir jos sąjungininkės Baltarusijos teritorijoje.