Tai naujausias pranešimas galimai ieškant suklastotos dingsties pulti Ukrainą ir toliau didinant įtampą prie Maskvos sienos su Ukraina.

Taip pat „Interfax“ cituoja rusų karių pareiškimą, kad buvo sunaikintos dvi Ukrainos pėstininkų kovos mašinos, neva kirtusios sieną Rostovo srityje.

„Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų ir Federalinės saugumo tarnybos pasienio pajėgų nariai nenukentėjo“, – pridūrė Pietų karinės apygardos spaudos tarnyba.

„Diversinės žvalgybos grupės prasiskverbimą netoli gyvenvietės Mitiakinskaja vasario 21 d., maždaug 6 val. Maskvos laiku, pastebėjo Rusijos federalinės saugumo tarnybos pasienio apsaugos dalinys“, – teigiama Pietų karinės apygardos pareiškime.

„Vykstant susirėmimui siekiant skubiai evakuoti diversinę grupę, iš Ukrainos teritorijos į Rusijos Federacijos teritoriją atvažiavo dvi Ukrainos ginkluotųjų pajėgų pėstininkų kovos mašinos. Į konflikto vietą operatyviai atvykę Rusijos ginkluotųjų pajėgų kariai prieštankinių ginklų šūviais sunaikino abi pėstininkų kovos mašinas“, – pareiškė Pietų karinė apygarda.

Ukraina pareiškė, kad pranešimas apie Rusijoje sunaikintą Ukrainos diversinę žvalgybos grupę neatitinka tikrovės. Tokią informaciją perdavė naujienų agentūra „Reuters“, cituodama Ukrainos kareivius.

„Ukrainos karių Rostovo srityje nėra“, – skelbia „Reuters“.

Ukraina kiek vėliau oficialiai griežtai paneigė Rusijos paskelbtą informaciją ir tvirtino, kad jokios jos pajėgos nebuvo siunčiamos kitapus sienos.

„Nė vienas iš mūsų karių neperėjo sienos su Rusijos Federacija ir nė vienas šiandien nežuvo“, – žurnalistams sakė Ukrainos vidaus reikalų pareigūnas Antonas Heraščenka.

Užsienio reikalų ministras Dmytro Kuleba taip pat paneigė Rusijos pareigūnų pareiškimus apie šį ir ankstesnius pasienio incidentus, įskaitant kaltinimus, kad Ukrainos pajėgų paleistas sviedinys Rusijos teritorijoje sunaikino vieną FSB pasieniečių objektą.

„Ne, Ukraina neatakavo Donecko arba Luhansko, nesiuntė diversantų arba PKV (pėstininkų kovos mašinų) į Rusijos teritoriją, neapšaudė Rusijos teritorijos, neapšaudė Rusijos sienos perėjos, nevykdė sabotažo aktų“, – sakoma D. Kulebos „Twitter“ pranešime anglų kalba.

„Ukraina taip pat neplanuoja tokių veiksmų. Rusija, sustabdyk savo melagienų fabriką – dabar“, – paragino jis.

FSB paskelbtame vaizdo įraše matyti nedidelė pašiūrė įgriuvusiu stogu ir sienomis, taip pat šalia išsibarsčiusių nuolaužų kabanti Rusijos vėliava.

Šis pareiškimas pakurstė nerimą, jog Maskva ieško preteksto savo karinių telkimui netoli Ukrainos sienų. JAV žvalgybos teigimu, šios pajėgos skirtos potencialiai invazijai.

Tačiau ukrainiečių kariuomenės atstovas jungtinei karinei operacijai prieš Rusijos remiamus separatistus Rytų Ukrainoje, FSB kaltinimo nesureikšmino.

„Jie vykdo įvairias provokacijas ir kasdien, net po kelis kartus per dieną, ruošia netikras naujienas“, – žurnalistams Kramatorske sakė Ukrainos kariškių atstovas Pavlo Kovalčukas.

„Negalėjome sutrukdyti jiems paskelbti šią melagieną, bet visuomet pabrėžiame, kad nešaudome į civilinę infrastruktūrą ar į kokias nors teritorijas Rostovo regione“, – pridūrė jis.

„Neatsakome artilerijos ugnimi okupacinėms pajėgoms“, – pridūrė jis, turėdamas omenyje promaskvietiškus sukilėlius, kontroliuojančius dalį Donecko ir Luhansko sričių.

Vašingtonas ne kartą įspėjo, kad Maskva bando pateisinti planuojamą invaziją, platindama pramanytas istorijas apie Ukrainos agresiją.

Suintensyvėjus apšaudymams Rusijos remiamų separatistų lyderiai Donecko ir Luhansko anklavuose paskelbė apie visuotinę mobilizaciją ir civilių gyventojų evakuaciją.

Ukrainos vyriausybė nuo 2014 metų kovoja su Rusijos remiamais separatistais rytinėse Donecko ir Luhansko srityse. Šis konfliktas prasidėjo Maskvai anksčiau tais pačiais metais aneksavus Krymo pusiasalį po Kijeve įvykusios Maidano revoliucijos, per kurią buvo nuversta prorusiška vyriausybė, vengusi glaudesnių ryšių su Europa. Susirėmimai jau pareikalavo per 14 tūkst. gyvybių.

Pastarosiomis savaitėmis Kijevą palaikančios Vakarų šalys perspėja dėl konflikto eskalavimo, Rusijai aplink Ukrainą sutelkus per 150 tūkst. karių.

Pietinėje Rostovo srityje, kur, FSB teigimu, įvykdytas apšaudymas, praėjusią savaitę buvo paskelbta nepaprastoji padėtis, ruošiantis pabėgėlių antplūdžiui iš Ukrainos separatistų kontroliuojamų teritorijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (135)