Vienas JAV pareigūnas patvirtino, kad JAV ketvirtadienį sulaukė Rusijos raštiško atsako į pasiūlymus dėl saugumo, skirtus Ukrainos krizei numalšinti.

Atsakas buvo įteiktas JAV ambasadoriui Rusijoje Johnui Sullivanui, teigė savo tapatybės nepanoręs atskleisti pareigūnas. Vašingtono sausio 26 dieną pateiktuose pasiūlymuose buvo atmesti pagrindiniai Maskvos reikalavimai, įskaitant garantijas, kad Ukraina niekada negalėtų įstoti į NATO.

Kaip rašo rbc.ru, Rusijos dokumente – vienuolika puslapių.

Pateikiami keli svarbiausi jos siūlymai:
Rusija pasiūlė Jungtinėms Valstijoms parengti naują „saugumo kryptį“;
• Išvesti visus karius ir techniką iš centrinės, rytinės ir pietvakarinės Europos bei Baltijos šalių;
• Rusija iš Jungtinių Valstijų ir NATO laukia konkrečių pasiūlymų dėl Aljanso atsisakymo vykdyti plėtrą į rytus.

Rusija ketvirtadienį pareiškė galinti atsakyti karinėmis priemonėmis, jeigu Vašingtonas nepatenkins jos anksčiau iškeltų reikalavimų dėl saugumo, ir pridūrė norinti, kad visos JAV pajėgos būtų išvestos iš Rytų ir Vidurio Europos.

„Nesant amerikiečių pusės valios tartis dėl tvirtų, teisiškai įpareigojančių garantijų mūsų saugumui užtikrinti iš JAV ir jų sąjungininkų pusės, Rusija bus priversta atsakyti, įskaitant karinio ir techninio pobūdžio priemonių įgyvendinimą“, – sakoma Rusijos užsienio reikalų ministerijos pranešime.

„Reikalaujame visų JAV ginkluotųjų pajėgų išvedimo iš Vidurio ir Rytų Europos bei Baltijos šalių“, – pridūrė URM.

Jungtinių Valstijų ir NATO reakcija į Rusijos siūlymus dėl saugumo garantijų užsienio reikalų ministerijoje sulaukė kritikos.

„Ignoruojamas Rusijos siūlymo kaip vieno paketo faktas, iš jo išsirinktos „patogios temos“, kurios, savo ruožtu interpretuojamos taip, kad būtų sukurtas Jungtinių Valstijų ir jų sąjungininkų pranašumas. Toks būdas, kaip ir jį lydinti oficialiųjų Jungtinių Valstijų asmenų retorika, kelia pamatuotų abejonių, kad Vašingtonas iš tikrųjų pasirengęs taisyti padėtį Europos saugumo srityje“, – teigiama dokumente.


Rusija savo atsakyme pagrasino, kad jeigu Jungtinės Valstijos pasirodys nepasirengusios tartis dėl juridiškai įpareigojančių saugumo garantijų, „Rusija bus priversta reaguoti, įskaitant ir karinio-techninio pobūdžio priemonių įgyvendinimą“.

Atskirai dokumente minimas ir Vakarų pareiškimas krizės prie Ukrainos sienų kontekste.

„Ultimatyvūs reikalavimai išvesti karius iš konkrečių rajonų Rusijos teritorijoje, lydimi grasinimų griežtomis sankcijomis, yra nepriimtini ir kenkia perspektyvoms pasiekti realių susitarimų“, – teigiama Rusijos užsienio reikalų ministerijos atsakyme.

Rusija ketvirtadienį paskelbė išsiunčianti antrąjį pagal rangą JAV diplomatą Maskvoje, didėjant įtampai dėl grėsmės, kad Kremlius pasiųs pajėgas įsiveržti į Ukrainą, pranešė JAV Valstybės departamentas.


„Galime patvirtinti, kad Rusija išsiuntė JAV misijos Rusijoje vadovo pavaduotoją Bartą Gormaną“, – sakė departamento atstovė.

„Rusijos veiksmai prieš mūsų MVP buvo neišprovokuoti, ir laikome tai eskaluojančiu žingsniu bei svarstome savo atsaką“, – pridūrė atstovė.

„Dabar labiau nei bet kada kritiškai svarbu, jog mūsų šalys turėtų būtiną diplomatinį personalą, kad būtų skatinamas bendravimas tarp mūsų vyriausybė“, – pažymėjo pareigūnė.

Kiek anksčiau ketvirtadienį Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pareiškė, kad Maskva išsiųs Vašingtonui atsakymą į JAV pasiūlymus dėl Europos saugumo.

JAV ir jų sąjungininkės teigia, kad Rusija pasienyje su Ukraina ir Kryme sutelkė daugiau nei 100 tūkst. karių, o tai kelia susirūpinimą dėl galimos invazijos.

„Šiandien išsiųsime šį laišką Amerikos pusei“, – ketvirtadienį po derybų su italų kolega Luigi Di Maio per spaudos konferenciją sakė S. Lavrovas ir pridūrė, kad jo turinys bus paviešintas. „Absoliučiai būtina, kad atitinkamos pilietinės visuomenės grupės abiejose mūsų šalyse žinotų“, kas yra atsakyme, pridūrė jis.

S. Lavrovas sakė, kad Rusijos atsakymas bus išsiųstas tiek popieriuje, tiek elektroniniu būdu ir bus prieinamas „po kelių valandų“.

Rusija neigia planus įsiveržti į Ukrainą, tačiau praėjusių metų gruodį iškėlė JAV ir NATO didžiulius saugumo reikalavimus. Vašingtonas išsiuntė Rusijai raštišką atsakymą, kuriame atmetė kai kuriuos svarbiausius Maskvos pasiūlymus, įskaitant draudimą Ukrainai prisijungti prie NATO. Rusija sakė nesanti patenkinta JAV atsakymu, tačiau pabrėžė, kad tam tikrais klausimais galima judėti į priekį.

Maskva šią savaitę paskelbė, kad atitraukia dalį karių nuo Ukrainos sienos, tačiau Vakarų lyderiai sako, kad nėra jokių pasitraukimo įrodymų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (154)