„Kiekvieną kartą Kijevas tampa vis išradingesnis, kurdamas pasakas“, – pareiškė ji, pabrėždama, kad prieš pasiunčiant Rusijos karius į užsienį turėtų būti atliktos specifinės procedūros.

Ukrainos „Nacionalinė gvardija tikriausiai turėjo raportuoti apie savo laimėjimus, todėl jie apsimetė, kad jų iškovojo“, spėliojo M.Zacharova.

Rusijos prezidento Vladimiro Putino atstovas Dmitrijus Peskovas sakė kalbėdamas telefonu: „Mes nežinome apie kalba (ukrainiečiai), nes nieko panašaus neįvyko.“

DELFI primena, kad Ukraina pareiškė sustabdžiusi Rusijos mėginimą pasiųsti savo karius į jos teritoriją, prisidengiant humanitarine misija, o šis incidentas padidino Vakarų šalių nerimą, kad Maskva planuoja invaziją į kaimyninę valstybę.

„Didžiulė kolona judėjo Ukrainos dienos link, lydima Rusijos karių ir karinės technikos“, – Ukrainos prezidento Petro Porošenkos biuro atstovo pavaduotojas Valerijus Čalas nurodė penktadienio vakarą, duodamas interviu televizijai.

„Ta humanitarinė kolona su „taikdariais“, esą pagal susitarimą su Tarptautiniu Raudonojo Kryžiaus komitetu Ukrainoje, turėjo įvažiuoti – veikiausiai siekiant išprovokuoti didelio masto konfliktą“, – pridūrė jis.

V.Čalas sakė, kad tas mėginimas buvo sustabdytas diplomatiniais kanalais, tačiau daugiau detalių nepateikė.

Jis pridūrė, kad Raudonasis Kryžius paneigė, jog Rusija koordinavo su juo planus dėl šios „humanitarinės kolonos“ pasiuntimo į Ukrainą.

Penktadienį JAV ambasadorė prie Jungtinių Tautų Samantha Power pasmerkė Rusijos pasiūlymą sukurti humanitarinius koridorius, kuriais būtų teikiama pagalba civiliams rytų Ukrainoje, įstrigusiems dėl įnirtingų susirėmimų tarp vyriausybės pajėgų ir prorusiškų sukilėlių. Daugelis tų gyventojų yra likę be elektros ir geriamojo vandens.

Rusijos gynybos ministerija penktadienį pranešė baigusi karines pratybas pietų Rusijoje netoli sienos su Ukraina, kurias Jungtinės Valstijos vadino provokuojančiomis.

Ukrainos pareigūnai teigia, jog dažnos Rusijos kariuomenės pratybos netoli sienos komplikuoja padėtį, o šeštadienį vienas Ukrainos ginkluotųjų pajėgų atstovas pareiškė, kad tokie veiksmai nėra „padėties netoli sienos deeskalavimo stadija“.

Anksčiau šią savaitę NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas teigė, kad Rusija yra sutelkusi apie 20 tūkst. karių netoli Ukrainos rytinių regionų, kuriuose vyriausybės pajėgos kaunasi su prorusiškais sukilėliais.