Grūdų susitarimo galiojimas baigiasi liepos 17 d. Rusija, be kita ko, reikalauja atšaukti sankcijas jos Žemės ūkio bankui. Tačiau tam reikalingas ES valstybių pritarimas, o jis taip pat laikomas neįgyvendinamu. Todėl patronuojamosios įmonės sukūrimas būtų išeitis.

Rusija po invazijos į Ukrainą praėjusių metų vasarį kelis mėnesius blokavo kaimyninės šalies grūdų eksportą. 2022 m. vasarą, tarpininkaujant Jungtinėms Tautoms (JT) ir Turkijai, abi karo šalys pasiekė susitarimą, vėl leidusį laivais gabenti ukrainietiškus grūdus. Pastarąjį kartą susitarimas gegužės viduryje buvo pratęstas dar dviem mėnesiams. Maskva už tai reikalavo palengvinti jos pačios eksportą.

ES, diplomatų duomenimis, svarsto leisti Rusijos Žemės ūkio bankui įsteigti patronuojamąją įmonę, kad ši tam tikriems mokėjimams vykdyti galėtų naudotis tarptautine atsiskaitymų sistema SWIFT. Pats bankas dėl sankcijų, taikomų dėl Rusijos invazijos į Ukrainą, šiuo metu to daryti negali.

M. Zacharova pabrėžė, kad Rusija iki liepos 17 d. įgyvendins susitarimą ir ypač sieks užtikrinti, kad visi krovininiai laivai iki to laiko išplauktų iš Juodosios jūros. Po to laivai, kaip ir prieš daugiau kaip 16 mėnesių prasidėjus Rusijos invazijai į Ukrainą, nebeturės apsaugos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)