„Prancūzijos atsisakymas perduoti „Mistral“ klasės lėktuvnešius nepaveiktų Rusijos gynybos pajėgumo. Mums tinka abu variantai šioje situacijoje: arba laivai, arba pinigai. Galiu nuoširdžiai pasakyti, kad be „Mistral“ mūsų šalies gynyba nenukentėtų“, – pažymėjo S. Ivanovas.

Apie 400 rusų jūreivių, dalyvavusių apmokymuose Maskvai statytame „Mistral“ klasės laive Prancūzijoje, Sen Nazero uoste, praėjusią savaitę grįžo į Rusiją.

2011-aisiais Prancūzija sutiko už 1,2 mlrd. eurų pastatyti Rusijai du „Mistral“ tipo desantinius atakos laivus. Sutartyje buvo numatyta, kad pirmasis karo laivas „Vladivostok“ bus pristatytas 2014-ųjų spalį ar lapkritį, o kitas – „Sevastopol“ – 2015-aisiais. Tačiau Eliziejaus rūmai pranešė, kad dėl neramumų Ukrainos rytuose „Mistral“ karo laivai į Rusiją gali būti nepristatyti.

Vėliau Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as sakė, kad pirmąjį laivą „Vladivostok“ perduos tik tuo atveju, jeigu Ukrainos konflikte bus sudaryta tvari paliaubų sutartis ir rastas politinis sprendimas.

Rusijos vicepremjeras Dmitrijus Rogozinas yra pareiškęs, esą jei laivai nebus pristatyti Rusijai, šalis pati pasistatys lėktuvnešį. Anot D. Rogozino, Rusijoje statytas laivas būtų pranašesnis už „Mistral“, nes galėtų plaukioti Arkties vandenyne ir būtų pajėgus pralaužti ledus.

Gruodžio 6-ąją Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas tvirtino, esą Maskva tikisi, kad „Mistral“ sutartis bus įgyvendinta.