Rusijos užsienio reikalų ministerija nurodė iškvietusi Švedijos ambasadorę Rusijoje ir pareiškė „griežtą protestą“ dėl rusų diplomatų išsiuntimo bei Švedijos „karinės paramos Kyjivo režimui“.

Ministerija taip pat apkaltino Švediją „dangstant Ukrainos nacionalistų nusikaltimus prieš Donbaso ir Ukrainos civilius gyventojus“, turėdama omenyje rytinį Ukrainos regioną, iš dalies kontroliuojamą prokremliškų separatistų.

„Atsakydama į tai Rusijos pusė nusprendė paskelbti personae non gratae tris Švedijos ambasados Rusijoje diplomatus“, – sakoma URM pranešime.

Balandžio pradžioje Švedija informavo išsiunčianti tris rusų diplomatus, šalyje užsiėmusius „neteisėta veikla“. Panašių žingsnių atliko ir daugelis kitų Europos Sąjungos valstybių.

Švedijos užsienio reikalų ministrė Ann Linde sakė, kad Maskvos sprendimas „labai apgailestaujamas“, ir pridūrė, kad iš viso išsiunčiami keturi diplomatai – trys iš ambasados Maskvoje ir dar vienas – iš Švedijos konsulato Sankt Peterburge.

Rašytiniame atsakyme į naujienų agentūros AFP paklausimą A. Linde pabrėžė, kad Švedija anksčiau išsiuntė Rusijos diplomatų, nes jų veikla „pažeidinėjo Vienos konvenciją dėl diplomatinių santykių“. Ji tvirtino, kad minimi švedų diplomatai vykdė „tradicinę diplomatinę veiklą“.

„Švedija tinkamu būdu atsakys į nepateisinamus ir neproporcingus Rusijos veiksmus“, – pabrėžė A. Linde.

„Išsiųsdama Vakarų diplomatus Rusija izoliuoja save tarptautiniu mastu“, – ministrė rašė atskiroje „Twitter“ žinutėje.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją