Pasak Rusijos radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos pajėgų vado Igorio Kirilovo, per AE apšaudymus buvo apgadintos objekto atsarginės valdymo sistemos. I. Kirilovo teigimu, jei įvyktų branduolinė nelaimė, radioaktyvios medžiagos apgaubtų Vokietiją, Lenkiją ir Slovakiją.

Rusijos kariuomenė dar nuo kovo kontroliuoja Zaporižios AE. Elektrinė išsidėsčiusi netoli fronto linijų, tad pastaruoju metu buvo ne kartą apšaudyta. Rusija ir Ukraina dėl atakų prieš šį objektą kaltina viena kitą.

Ministras: Ukraina turi pasiruošti visiems įmanomiems scenarijams Zaporižios AE

Ukraina turi pasiruošti visiems įmanomiems scenarijams Rusijos okupuotoje Zaporižios atominėje elektrinėje, pareiškė šalies vidaus reikalų ministras Denysas Monastyrskis, praneša agentūra „The Guardian“.

„Niekas negalėjo nuspėti, kad Rusijos kariai į branduolinius reaktorius nukreips tankų ugnį. Tai – neįtikima“, – teigė D. Monastyrskis. Pasak ministro, kol AE kontrolė yra Rusijos rankose, tol esama „didelių rizikų“.

D. Monastyrskis tokius komentarus išsakė po to, kai dešimtys Ukrainos avarinių tarnybų darbuotojų dalyvavo reagavimo į galimą branduolinę nelaimę mokymuose. Jų metu, be kita ko, buvo treniruojamasi evakuoti sužeistuosius, atlikti radiacijos lygio matavimus ir plauti užterštus automobilius.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją