Prieš tai surengti fiktyvūs referendumai keturiose srityse – Donecke, Luhanske, Chersone ir Zaporižioje – „atitiko JT chartiją“, antradienį pareiškė aukštas vyriausybės atstovas, kurį cituoja valstybinė naujienų agentūra KCNA.

Jo Cheol Su, tarptautinių organizacijų Šiaurės Korėjos užsienio reikalų ministerijoje generalinis direktorius, taip pat pareiškė, kad remia Rusijos vyriausybės poziciją aneksuojant teritorijas.

Liepą Šiaurės Korėja tapo trečiąja pasaulio šalimi po Rusijos ir Sirijos, pripažinusia prorusiškų separatistinių „respublikų“ Donecko ir Luhansko nepriklausomybę.

Rusijos įstatymų leidėjai pirmadienį vienbalsiai pritarė įstatymui dėl keturių Ukrainos regionų aneksijos ir taip užtvirtino žingsnį į dar didesnę eskalaciją kare Ukrainoje. Anksčiau tam jau pritarė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas. Tačiau, kaip pastebėjo leidinys „Agentstvo“, Rusijos Dūmos posėdyje balsavo daugiau deputatų, nei jų užsiregistravo prieš balsavimą.

Už Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios sričių įtraukimą į Rusijos sudėtį balsavo skirtingas deputatų skaičius. Už DOnecko prijungimą prie Rusijos balsavo 413 deputatų, už Luhansko – 412 deputatų, už Zaporižės ir Chersono sričių įtraukimą – atitinkamai 409 ir 411 deputatų. Sprendžiant pagal išankstinės posėdyje esančių deputatų registracijos rezultatus, salėje buvo 408 deputatai, o 42 parlamentarų nebuvo.

Kremliui ištikimų parlamento žemųjų rūmų – Valstybės Dūmos – nariai balsavo už Donecko, Luhansko, Chersono ir Zaporižios įtraukimą į Rusijos Federaciją, nė vienas parlamentaras nesusilaikė ir nebalsavo prieš aneksiją, rodo interneto svetainė.

Praėjusį penktadienį V. Putinas vadovavo iškilmingai ceremonijai Kremliuje, per kurią pasirašė susitarimus su Maskvos primestais keturių regionų lyderiais, kad šie Ukrainos regionai taptų Rusijos Federacijos subjektais. Ukraina atsakė oficialiai pateikdama paraišką įstoti į NATO ir pareiškė niekada nesiderėsianti su Rusija, kol valdžioje yra V. Putinas.

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas kreipėsi į parlamentą ir ragino įstatymų leidėjus pritarti įstatymo projektui ginti rusų kalbą, kultūrą ir sienas. „Mes nereaguojame į įsivaizduojamas grėsmes, mes giname savo sienas, savo Tėvynę ir savo žmones“, – sakė jis.

S. Lavrovas taip pat tvirtino, kad JAV subūrė visas Vakarų šalis prieš Maskvą, siekdamos paremti Kyjivą. „Jungtinės Valstijos pavergė beveik visus kolektyvinius Vakarus, mobilizavo juos paversti Ukrainą karo su Rusija įrankiu“, - kalbėjo S. Lavrovas.

Keturios teritorijos sukuria itin svarbų sausumos koridorių tarp Rusijos ir Krymo pusiasalio, kurį Maskva aneksavo 2014 metais. Kartu šie penki regionai sudaro apie 20 proc. Ukrainos teritorijos. Tačiau Rusijos pajėgos nekontroliuoja viso Chersono ar Zaporižios ir Kremlius dar nepatvirtino, kokios tų regionų sritys yra aneksuojamos.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)