Šeštadienis, 2022-ųjų lapkričio 26-osios vakaras ramiame Sundbybergo rajone Stokholme. Į meksikietiško maisto restoraną, sujungtą su sporto transliacijų baru, įpusėjus pasaulio futbolo čempionato rungtynėms tarp Meksikos ir Argentinos įsliūkina grupelė treninguotų tamsaus gymio jaunuolių. Išsidrėbia prie gretimo stalelio, o vienas jų (kitiems, matyt, dar negalima ar religija neleidžia) užsisako alaus.

Netrukus gėrimą atneša panašaus gymio, bet kiek vyresnis ir jau barzdotas padavėjas – prieš padedant bokalą, jo žvilgsnis trumpam sustoja ties kliento kojomis. O jos, su tikrai ne pačiais švariausiais sportiniais batais, užmestos ant naujai atrodančio minkštasuolio.

Tačiau dėl tokio savo elgesio pastabos vaikinas neišgirsta – palikęs alų padavėjas pasišalina. Gana greitai jaunuolis įsipatogina taip, kad jo ranka atsiduria ant mūsų stalo, beveik užkandžių lėkštėje. Bet nieko jam nepasako ir du futbolą žiūrintys lietuviai, tarp kurių – ir šių eilučių autorius. Bereikalingos įtampos kelti nesinori. Maža kas.

Ir tai – ne liguista paranoja. Nebėra dienos, kai gaujų karo įkaite tapusi Švedija neišgirstų apie naują susišaudymą ar sprogimą, o pagrindiniais nusikalstamų susivienijimų smogikais tapo paaugliai iš imigrantų šeimų. Vietos policijos skaičiavimais, milijoniniame Stokholme šiuo metu iš rankų į rankas cirkuliuoja apie 3000 nelegalių šaunamųjų ginklų – maždaug tris kartus daugiau nei Londone, kuriame gyvena apytiksliai dešimt kartų daugiau žmonių.

Amžiaus pradžioje nužudymų panaudojant ginklą skaičius Švedijoje per metus nesiekdavo nė dešimties ir buvo vienas iš žemiausių Europoje. Dabar turtinga Skandinavijos šalis, turinti kiek didesnę nei 10 mln. populiaciją, pagal šią šiurpią statistiką Senajame žemyne lyderiauja – 2022-aisiais Švedijoje užfiksuotas 391 susišaudymas, 63 žmonės buvo nužudyti.

Šių metų rugsėjį kriminalinė padėtis Švedijoje tapo tiesiog katastrofiška – per nepilną mėnesį šalyje buvo nužudyta 11 žmonių, 3 iš jų – vien per praėjusį ketvirtadienį. Du vyrai nušauti skirtinguose incidentuose greta Stokholmo, o 25-erių moteris susprogdinta greta Upsalos.

„Mes medžiosime gaujas ir jas nugalėsime“, – į tautą kreipėsi premjeras U. Kristerssonas, pažadėjęs ir įstatymų griežtinimą, ir masines kratas, ir kariuomenės patruliavimą gatvėse.

Tačiau nė viena iš šių priemonių greitai išrauti problemos šaknų negali. Kol kas nepavyksta išspręsti ir gluminančio bei visuomenę erzinančio „Kurdų lapės“ klausimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (26)