Saugumu Ukrainoje rinkimų dieną rūpinosi 55 000 policininkų ir 20 000 savanorių. Balsavimą stebi 1 000 Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) stebėtojų.

Buvo bandyta sukelti informacinį chaosą

Ukrainos vidaus reikalų ministras Arsenas Avakovas pranešė, kad hakeriai įsilaužė į jo internetinį puslapį ir pranešė informaciją, jog rinkimų sistema sunaikinta. Toks pranešimas vėlų šeštadienio vakarą pasirodė ministro asmeniniame internetiniame puslapyje avakov.com.

Šią informaciją A. Avakovas sekmadienio ryte paneigė - praneša portalas unian.net

„Praėjusią naktį buvo įsilaužta į vieną iš mano portalo avakov.com administratorių elektroninį paštą ir tokiu būdu gautas priėjimas prie puslapio. Mano vardu į puslapį įdėti keli klaidingi teiginiai apie rinkimų kampaniją. Šie pareiškimai nėra tikri - tai klastotė, kuria tikslingai siekiama sukelti informacinį chaosą ir sutrikdyti normalų rinkimų procesą,“ - savo socialinio tinklo „facebook“ paskyroje pareiškė A. Avakovas.

Separatistų kontroliuojamuose Ukrainos rytuose beveik nematyti, kad vyksta rinkimai

Ukrainos rytuose, įskaitant pagrindinį pramoninio rytų regiono miestą Donecką, kur prorusiški separatistai anksčiau šį mėnesį paskelbė nepriklausomybę nuo Kijevo, beveik nematyti ženklų, kad vyksta balsavimas prezidento rinkimuose, pranešė naujienų agentūros AFP korespondentas.

Donecko srities administracija nurodė, kad Donecko mieste sekmadienį neveikia nė vienas balsavimo punktas, o pačiame regione duris atvėrė tik 426 rinkimų apylinkės iš 2 430.

„Ukraina dabar yra kita šalis, todėl nematau priežasčių, kodėl mes turėtume dalyvauti šiuose rinkimuose“, - sakė viena moteris Donecko miesto centre.

„Nesvarbu, kokie bus rezultatai, šiandien mums tai nerūpi“, - pridūrė ji.

Balsavimas nevyksta ir rytiniame Luhansko mieste, kaimyninės srities centre, tačiau pačioje srityje, pasak vietos pareigūnų, kažkiek rinkimų apylinkių veikia.

Luhanske, esančiame netoli sienos su Rusija, Oleksandru Čeredničenka prisistatęs vyriškis sakė abejojantis, ar žmonės čia apskritai galės dalyvauti rinkimuose.

„Žmonės bijo, kad atėję į balsavimo apylinkę ten ras ginkluotus vyrus“, - sakė jis.

„Geriausias scenarijus - jei ginkluoti vyrai tiesiog lieps jiems išeiti, blogiausias - juos nušaus“, - aiškino vyriškis.

Faktas, kad rinkimuose gali nedalyvauti daugiau nei 15 proc. elektorato, gyvenančio Rusijos aneksuotame Kryme ir separatistų kontroliuojamose rytinėse srityse, kur šeštadienį tebevyko sukilėlių ir vyriausybinių pajėgų susirėmimai, pakenks bet kokiai rinkimų baigčiai ir suteiks pagrindą Kremliui kelti klausimą dėl nugalėtojo legitimumo, nepaisant Rusijos prezidento Vladimiro Putino pažadų gerbti žmonių valią.

J. Tymošenko: Balsavau už laisvą ir demokratišką Ukrainą

Kandidatė į Ukrainos prezidentus, partijos „Batkivščina“ lyderė Julija Tymošenko kartu su sutuoktiniu Aleksandru balsavo Dnepropetrovsko rinkimų apygardoje Nr. 121/166.

„Balsavau už Ukrainos europietišką pasirinkimą. Ukraina gali tapti galinga valstybe ir visateise ES nare. Balsavau už laisvą ir demokratišką Ukrainą, laisvę ir demokratiją, kurią atnešė tie, kurie savo gyvybės kaina nuvertė diktatūrą“, – pareiškė J. Tymošenko po balsavimo, informuoja unian.net.

Rinkimų apygardoje taip pat buvo jų duktė Jevgenija.

A. Jeceniukas įsitikinęs, kad Ukrainoje bus teisėtai išrinktas prezidentas

Ukrainos ministras pirmininkas Arsenijus Jaceniukas įsitikinęs, kad Ukrainoje bus teisėtai išrinktas prezidentas.

Kaip informuoja „Unian“ korespondentas, taip jis pareiškė žurnalistams po balsavimo neeiliniuose Ukrainos prezidento rinkimuose vienoje iš rinkimų apygardų Kijeve.

„Ukrainoje bus teisėtai išrinktas vyriausybės vadovas“, – sakė Ukrainos premjeras.

A. Jaceniukas nesakė, už kokį kandidatą balsavo. „Turime kertinį demokratinį principą – tai slaptas balsavimas. Tačiau aš atskleisiu paslaptį, už ką balsavau – už Ukrainos prezidentą“, – sakė A. Jaceniukas.

Jis stovėjo eilėje kartu su kitais balsuojančiais asmenimis, su kai kuriais pabendravo.

V. Klyčko tikisi, kad Ukrainos prezidento rinkimų nugalėtojas paaiškės jau pirmajame rate

Ukrainos politikas ir buvęs bokso pasaulio čempionas Vitalijus Klyčko tikisi, kad prezidento rinkimų nugalėtojas paaiškės jau pirmajame rinkimų rate.

Antrasis ratas po trijų savaičių tik dar labiau destabilizuotų sudėtingą padėtį šalyje, įspėjo jis Kijeve atiduodamas savo balsą. Be to, anot V. Klyčko, praktiškai bankrutavusi šalis vėl turėtų skirti lėšų rinkimų organizavimui. Taip pat didelis yra naujų aukų pavojus.

„Aš tikiuosi, kas mes užbaigsime prezidento rinkimų kampaniją ir pradėsime reformas“, - pabrėžė parlamentinės partijos "Udar" pirmininkas.

V. Klyčko atsiėmė savo kandidatūrą „šokolado karaliumi“ vadinamo Petro Porošenkos, kuris aiškiai pirmauja apklausose, naudai. Tačiau buvęs boksininkas dalyvauja Kijevo mero rinkimuose. Čia jam prognozuojami geri šansai.

Į balsavimo apylinkę V. Klyčko atlydėjo brolis Vladimiras ir žmona Natalija.

Tūkstančiai žmonių Donecke išėjo į gatves

Rytų Ukrainos pramoniniame Donecko mieste sekmadienį tūkstančiai žmonių išėjo į gatves, protestuodami prieš prezidento rinkimus. Centrinėje Lenino aikštėje susirinko daugiau kaip 2 500 gyventojų. Ginkluotų sukilėlių dalinys buvo pasitiktas džiaugsmo šūksniais.

Šimtai prorusiškų aktyvistų, be to, žygiavo prie iš Donecko kilusio oligarcho Rinato Achmetovo namų. Šis turtingiausias šalies verslininkas paragino 300 000 savo įmonių darbuotojų priešintis separatistų veiksmams.

Rytų Ukrainoje prorusiški separatistai keliuose miestuose laiko užėmę administracinius pastatus. Daug kur vyrauja baimės atmosfera. Daugelyje regiono dalių praktiškai nėra galimybės balsuoti prezidento rinkimuose. Donecko ir Luhansko srityse gyvena iš viso daugiau kaip 6,5 mln. žmonių.