Taip pat naujienų agentūros pašnekovai nurodė, kad V. Putinas pasiruošęs tęsti karą, jeigu Kyjivas ir Vakarai nesureaguos į šį pasiūlymą.

„Putinas gali kariauti tiek, kiek reikės, bet jis pasiruošęs nutraukti ugnį, įšaldyti karą“, – sakė vienas iš keturių pašnekovų, aukštas pareigas užimantis asmuo, jis anksčiau dirbo su V. Putinu ir yra susipažinęs su Kremliuje vykstančiomis aukščiausio lygio diskusijomis.

Ruošdama šį straipsnį, naujienų agentūra „Reuters“ iš viso pabendravo su penkiais žmonėmis, kurie dirbo arba dirba su V. Putinu aukščiausiu lygiu politinėje ir verslo srityse. Penktasis šaltinis nepakomentavo karo įšaldymo dabartinėse fronto linijose.

V. Putino atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas į prašymą pakomentuoti situaciją atsakė, kad Kremliaus vadovas ne kartą leido suprasti, jog Rusija, siekdama įgyvendinti savo tikslus, neva „atvira dialogui ir nenori amžino karo“.

Ukrainos užsienio reikalų ministerija ir Gynybos ministerija į užklausas neatsakė.

Vladimiras Putinas

Taip pat pažymima, kad, anot šaltinių, V. Putinas greičiausiai „remiasi šiemetiniais ginkluotųjų pajėgų pasiekimais fronte ir tikisi užbaigti karą“.

Vadovaudamiesi savo žiniomis apie Kremliaus aukščiausiuose ešelonuose vykstančias diskusijas, du šaltiniai pranešė, kad V. Putinas mano, jog šiandieninių pasiekimų kare „užtenka, norint įtikinti Rusijos liaudį iškovota pergale“.

Trys pašnekovai taip pat pranešė, kad Rusijos prezidentas suvokia, jog bet kokie nauji dramatiški pasiekimai pareikalaus dar vienos visuotinės mobilizacijos, kurios skelbti jis nenori. Vienas V. Putinui artimas šaltinis pareiškė, kad jo populiarumas sumažėjo po pirmosios mobilizacijos 2022 m. rugsėjį.

Be to, vienas iš šaltinių mano, kad kol Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis tebėra valdžioje, jokių susitarimų nebus, nebent Rusija be Ukrainos žinios susitars su Vašingtonu.

Anot penkių pašnekovų, apie visų Rusijos Federacijos (RF) karinių pasiekimų Ukrainoje pripažinimą derybų metu negali būti nė kalbos. Kita vertus, keturi pašnekovai nurodė, jog V. Putinas būtų linkęs „tenkintis tuo, ką turi dabar“, ir įšaldyti konfliktą dabartinėse fronto linijose.

„Putinas pasakys, kad mes laimėjome, kad NATO mus užpuolė, o mes išsaugojome savo suverenitetą, turime sausumos koridorių į Krymą, ir tai tiesa“, – teigė vienas iš šaltinių.

Kitas „Reuters“ pašnekovas pastebėjo, kad vienu iš veiksnių, kurie daro įtaką Rusijos prezidento nuomonei dėl būtinybės nutraukti karą, yra tas faktas, jog kuo ilgiau karas tęsis, tuo daugiau mūšiuose užgrūdintų veteranų sugrįš į Rusiją. Jie bus nepatenkinti tolesnėmis įsidarbinimo ir pajamų perspektyvomis, o tai gali sukelti įtampą visuomenėje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (48)