„Jie jau pasiekė tokį lygį, kad reikalauja, jog nedelsiant iš Baltarusijos būtų išvesti „Wagner“ žmonės. O patys tik didina karinius biudžetus, prie mūsų sienos telkia vis didelius karinius darinius. Atsakymas labai paprastas: nei Lenkijoje, nei Lietuvoje, nei kitose Baltijos šalyse neturi būti nė vieno užsienio kario. Tada bus galima ir mums pretenzijas teikti dėl karių iš svečių šalių buvimo. O kol kas tai nepagrįstas ir kvailas reikalavimas (net ne prašymas ar siūlymas, o reikalavimas)“, – samprotavo A. Lukašenka.

Varšuva ir Baltijos šalys pirmadienį pareikalavo, kad Baltarusija išsiųstų iš šalies Rusijos samdinių grupuotę „Wagner“, kurios kovotojai po nepavykusio sukilimo prieš Maskvą rado prieglobstį šioje šalyje.

„Mes pareikalavome iš (Baltarusijos prezidento Aleksandro) Lukašenkos režimo nedelsiant išsiųsti „Wagner“ grupuotę iš Baltarusijos“, – sakė Lenkijos vidaus reikalų ministras Mariuszas Kaminskis po susitikimo su kolegomis iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos.

Lenkija teigia, kad Baltarusijoje, kuri ribojasi su Rusija, Ukraina ir Lenkija, dislokuota tūkstančiai „Wagner“ kovotojų.

Baltarusijos lyderis A. Lukašenka neseniai pareiškė, kad šalyje paliks apie 10 tūkst. „Wagner“ karių.

„Tūkstančiai žmonių, kurių dalis yra nusikaltėliai, išleisti iš Rusijos kalėjimų mainais už pažadą kovoti Ukrainoje, yra labai demoralizuoti ir kaltinami nusikaltimais žmoniškumui“, – sakė M. Kaminskis.

„Tai didelė grupuotė, galinti padaryti bet ką“, – sakė jis, perspėdamas Baltarusiją, kad Lenkija uždarys savo sieną su šia šalimi, jei įvyks „kritinis incidentas pasienyje“.

Susitikime dalyvavusios šalys taip pat pareikalavo, kad Baltarusija „nedelsiant išsiųstų nelegalius migrantus iš pasienio regiono atgal į jų kilmės šalis“.

Varšuva taip pat apkaltino Baltarusiją ir Rusiją organizuojant naują migracijos srautą į Europos Sąjungą, siekiant destabilizuoti regioną.

Lenkijos sienos apsaugos tarnybos duomenimis, šiais metais iš Baltarusijos į Lenkiją iki šiol bandė patekti 19 tūkst. migrantų, o per visus 2022 metus jų buvo 16 tūkst.

M. Kaminskis pridūrė, kad Lenkija rengia strategijas, kaip padėti Baltarusijos opozicijos nariams pabėgti iš šalies, jei sienos bus uždarytos, pranešė Lenkijos naujienų agentūra PAP.

„Palaikome ryšius su Baltarusijos opozicija, – sakė M. Kaminskis. – Palaikome ryšius su 2020 metų rinkimų nugalėtoja Sviatlana Cichanouskaja ir kuriame mechanizmą, kanalus, kad visi, kuriems Baltarusijoje gresia represijos, tuo atveju, jei visos pasienio perėjos būtų uždarytos, galėtų saugiai pasiekti visas perėjas į mūsų šalį.“

„Mes nepamirštame baltarusių tautos, paprastų baltarusių, – sakė jis. – Mes nepamirštame ir opozicijos narių.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (24)