„Šiandien rašau jums su dideliu susirūpinimu, sunkia širdimi ir ryžto kupinu pažadu“, – laiške darbuotojams, kuris buvo paskelbtas kompanijos interneto puslapyje, parašė „Starbucks“ valdybos pirmininkas ir vadovas Howardas Schultzas.

„Gyvename precedento neturinčiais laikais, kuomet esame liudininkais to, kad keliamos abejonės dėl mūsų šalies sąžinės ir pažado suteikti galimybę siekti amerikietiškos svajonės“, – parašė kavinių tinklo vadovas.

Demokratų partiją remiantis H. Schultzas sakė, kad kompanija kontaktuoja su darbuotojais, kuriuose palietė praėjusį penktadienį naujojo respublikono prezidento D. Trumpo įsakas dėl imigracijos.

Remiantis D. Trumpo įsaku, visa JAV pabėgėlių perkėlimo programa stabdoma mažiausiai 120 dienų, kol bus nustatytos naujos griežtos patikrinimo taisyklės.

Konkrečiai pabėgėliams iš Sirijos bus draudžiama patekti į JAV neribotą laiką, kol prezidentas pats paskelbs, kad jie nebekelia pavojaus.

Septynių musulmoniškų šalių (Irano, Irako, Libijos, Somalio, Sudano, Sirijos ir Jemeno) piliečiams 30 dienų nebus išduodamos vizos – nesvarbu, ar jie norėtų emigruoti į Ameriką, ar tik joje apsilankyti.

Pasak „Starbucks“ vadovo, pabėgėliai bėga nuo karo, persekiojimo ir diskriminacijos į 75 šalis, kuriose tinklas veikia.

„Ir mes nuo JAV, kur iš pradžių samdydami darbuotojų dėmesį sutelksime į tokius žmones, kurie tarnavo kartu su JAV kariais kaip vertėjais ar pagalbinis personalas įvairiose šalyse, kur mūsų kariams prireikė tokios paramos“, – sakė jis.

H. Schultzas taip pat gynė Meksiką, kurią D. Trumpas nori priversti sumokėti už jo numatomą pastatyti sieną pasienyje, kuri turėtų sulaikyti nelegalius imigrantus iš Meksikos, įvesdamas 20 proc. muitą meksikietiškam importui.

„Su Meksika reikia statuti tiltus, o ne sienas“, – parašė jis, pridūręs, kad Meksika tiekia kavą „Starbucks“ tinklui jau tris dešimtmečius.

Čia veikia beveik 600 tinklo kavinių, kuriose dirba 7 tūkst. žmonių.

„Mes vis tiek ketiname investuoti į šią mums labai svarbią rinką“, – sakė kompanijos vadovas.