„Man atrodo, kad mes Europos Sąjungoje dabar atliekame ritualinę savižudybę ir tiesiog stebime“, – Čekijos laikraščiui „Pravo“ sakė 51 metų kairiųjų pažiūrų premjeras, garsėjantis prieš imigrantus nukreipta retorika.

R.Fico, kurio partijai prognozuojama pergalė kovą vyksiančiuose parlamento rinkimuose, sakė, kad ES turėtų visų pirma sustabdyti „neteisėtų migrantų srautą“.

„Jeigu reikės laukti iki 2016 metų pabaigos arba 2017-ųjų, kol Europa įkurs planuojamą sienų ir pakrančių apsaugos tarnybą, ES jau bus nusižudžiusi“, – teigė R.Fico, pridūręs, kad Slovakija galėtų tuojau pat pasiųsti 300 policijos pareigūnų saugoti Šengeno zonos išorinių sienų.

„Dažnai verdame savose sultyse, svarstydami kvotas, kurios yra nesąmonė ..., o tuo metu kiekvieną dieną į Europą atvyksta keli tūkstančiai migrantų“, – apgailestavo jis.

5,4 mln. gyventojų turinti Slovakija, euro zonos narė, apskundė teismui ES pasiūlytą migrantų perskirstymo Bendrijoje kvotų sistemą. Tokį patį žingsnį atliko kaimyninė Vengrija.

Pasak R.Fico, akivaizdu, kad ta sistema patyrė „visišką fiasko“ ir kad tūkstančių migrantų, kuriuos reikėtų paskirstyti pagal kvotas, Slovakija neįstengtų integruoti.

„Jeigu kas nors, remdamasis laikinomis arba nuolatinėmis kvotomis, verstų mus įsileisti 50 tūkst. žmonių, kurie laikosi visiškai kitokių papročių ir tikėjimų ir kurių dauguma yra jauni vyrai, neįsivaizduoju, kaip galėtume juos integruoti. Mes negalime to padaryti“, – aiškino jis.

„Jie galiausiai atsidurtų erdvėje, kurioje gyventų savo gyvenimą, pagal savas taisykles – ir būtent dėl to sakau, kad ši idėja yra neteisinga ir neįgyvendinama“, – pridūrė Slovakijos premjeras.