Pernai pradėjusi plataus masto karą Ukrainoje, Rusija Vakarų akyse tapo atstumtąja ir ėmė stiprinti santykius su kitais diktatoriais, su kuriais demokratinės šalys nebendrauja.

„Esame įsitikinę, kad Rusijos kariuomenė ir žmonės laimės didelę pergalę teisingoje kovoje, kad nubaustų piktavališkas grupuotes, kurios siekia hegemonijos, ekspansijos ir ambicijų“, – sakė Kimas V. Putinui, keldamas tostą per oficialią vakarienę po jųdviejų susitikimo akis į akį.

Kimas taip pat gyrė „didvyrišką“ Rusijos kariuomenę komentaruose, kuriuos Maskvos remiamos naujienų agentūros interpretavo kaip konkrečiai skirtus Maskvos vykdomai plataus masto karinei operacijai Ukrainoje.

Abu vadovai patvirtino istorinius Maskvos ir Pchenjano ryšius. „Mes visada būsime su Rusija“, – žadėjo Kimas, kaip rodė Rusijos televizijos transliuoti kadrai.

„Vienas senas draugas geriau nei du nauji“, – sakė V. Putinas, cituodamas rusišką patarlę ir turėdamas omenyje Sovietų Sąjungos vaidmenį Korėjos kare.

Šiaurės Korėjos lyderis jau anksčiau trečiadienį, susitikęs su V. Putinu, pažadėjo Rusijai paramą jos „kovoje su Vakarais“. Abi šalys kartu kovos su imperializmu, sakė jis. „Rusija pakilo į šventą kovą, kad nuo hegemoninių jėgų apgintų savo suverenumą ir saugumą, – kalbėjo Kim Jong Unas. – Mes visad remsime prezidento V. Putino ir Rusijos vadovybės sprendimus. Ir mes eisime išvien kovoje su imperializmu.“ Jis esąs tikras, kad šis susitikimas yra dar vienas žingsnis į naują lygį pakeliant abiejų šalių santykius.

V. Putinas, priimdamas Kimą Tolimųjų Rytų kosmodrome, gyrė „būsimą bendradarbiavimo ir draugystės stiprinimą tarp mūsų šalių“, o vėliau žurnalistams sakė matantis „galimybių“ kariniam bendradarbiavimui su Šiaurės Korėja.

Anksčiau jis yra sakęs, kad Maskva galėtų padėti Pchenjanui kurti palydovus, ir užsiminė, kad šalys taip pat galėtų aptarti karinį bendradarbiavimą.

JAV pareigūnai ir ekspertai teigė, kad Rusija yra suinteresuota pirkti Šiaurės Korėjos amuniciją, kurią galėtų naudoti Ukrainoje.

Jų pokalbiai ir diskusijos su delegacijomis truko apie dvi valandas, po to vadovai išvyko oficialios vakarienės Kimo garbei.

Vėliau Kimas stebės Rusijos Ramiojo vandenyno laivyno pajėgumų demonstravimą Vladivostoke, sakė V. Putinas.