Baltųjų rūmų Nacionalinio saugumo tarybos atstovo spaudai Johno Kirby teigimu, S. Šoigu apie tai kalbėjo, atvykęs į Šiaurės Korėjoje vykusius renginius, skirtus paminėti 70-ąsias paliaubų metines 1950–1953 m. Korėjos kare.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavedė S. Šoigu vadovauti Rusijos delegacijai, kuri vyko į minėtus renginius.

Joe Bideno administracija mano, kad S. Šoigu pastangos stiprinti bendradarbiavimą su Šiaurės Korėja rodo, kad Kremlius tampa priklausomas tiek nuo šios šalies, tiek nuo Irano, nes Rusijai reikia ginklų kare su Ukraina.

Tarptautinėje arenoje Šiaurės Korėja ir Iranas yra didžiąja dalimi izoliuoti dėl savo branduolinių programų ir dėl pažeidimų žmogaus teisių srityje.

„Tai – dar vienas pavyzdys, kokios nevilties ištiktas yra ponas Putinas, kadangi jo karo mašina paveikta sankcijų ir eksporto kontrolės, – teigė J. Kirby. – Jam reikia didžiulio kiekio inventoriaus, stengiantis pavergti Ukrainą, ir jis atsisuko į tokias šalis, kaip Šiaurės Korėja, Iranas; nėra abejonių, kad mezgė ryšius ir su Kinija, kad gautų paramos savo karo mašinai.“


Kovą Baltieji rūmai pranešė gavę žvalgybinių duomenų, rodančių, kad Rusija siekia sudaryti sandorį su Šiaurės Korėja – pasiūlyti jai maisto mainais už ginklus, t. y. Maskva tiektų Šiaurės Korėjai maisto, kurio poreikį ši šalis jaučia, ir kitų reikalingų prekių, o už tai gautų iš Pchenjano ginklų.

Pernai Baltieji rūmai skelbė manantys, kad privati karinė grupė „Wagner“ priėmė ginklų siuntą iš Šiaurės Korėjos, skirtą paremti jos pajėgoms kovojančioms Ukrainoje Rusijos pusėje.

Tiek Šiaurės Korėja, tiek Rusija anksčiau neigė JAV teiginius apie ginklus. Tiesa, Šiaurės Korėja palaiko Rusiją kare su Ukraina ir tvirtina, kad hegemoniška JAV ir Vakarų politika privertė Maskvą imtis karinių veiksmų, siekiant apginti savo saugumo interesus.

J. Bideno administracija teigia – tai, kad Kremlius mezga ryšius ir kliaujasi Šiaurės Korėja ir Iranu, rodo, kad Rusija yra sunkioje padėtyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją