Raketa „Burevestnik“ praėjo „galutinį sėkmingą bandymą“, sakė V. Putinas per Valdajaus diskusijų klubo forumą Sočyje prie Juodosios jūros.

Dienraštis „The New York Times“, remdamasis palydovinėmis nuotraukomis, pastarosiomis dienomis pranešė, kad Rusija galbūt rengiasi „Burevestnik“ bandymams Arktyje.

V. Putinas taip pat sakė, kad naujos tarpžemyninės balistinės raketos „Sarmat“, galinčios nešti branduolines kovines galvutes, kūrimo darbai „faktiškai baigti“ ir prieš kelias savaites ji buvo perduota naudoti. Tačiau iš pradžių tai buvo planuojama padaryti 2022 metais.

Forume V. Putinas maždaug 40 šalių atstovams taip pat paminėjo, kad Rusija teoriškai galėtų atšaukti Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties (CTBT) ratifikavimą.

Vis dėlto 1996 metais priimta sutartis, kurioje numatytas visapusiškas branduolinių sprogdinimų draudimas, iki šiol dar neįsigaliojo, nes ne visos branduolines technologijas turinčios valstybės ją ratifikavo, tarp jų ir JAV.

Pasak „Reuters“, praėjus kelioms valandoms po V. Putino žodžių Rusijos Valstybės Dūmos pirmininkas Viačeslavas Volodinas pareiškė, kad įstatymų leidžiamosios valdžios vadovai skubiai apsvarstys poreikį atšaukti Rusijos ratifikavimą.

„Situacija pasaulyje pasikeitė“, – sakė V. Volodinas. – Vašingtonas ir Briuselis pradėjo karą prieš mūsų šalį".

„Kitame Valstybės Dūmos tarybos posėdyje būtinai svarstysime klausimą dėl Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutarties ratifikavimo atšaukimo“, – sakė jis.

V. Putino žodžiai, po kurių pasisakė V. Volodinas, rodo, kad Rusija beveik neabejotinai atšauks sutarties, kuria visiems ir visur draudžiami branduoliniai sprogdinimai, ratifikavimą.

Rusija, paveldėjusi Sovietų Sąjungos branduolinius ginklus, turi didžiausią pasaulyje branduolinių kovinių galvučių arsenalą.

Per penkis dešimtmečius, nuo 1945 iki 1996 metų, kai buvo priimta Visuotinio branduolinių bandymų uždraudimo sutartis, Jungtinių Tautų duomenimis, buvo atlikta daugiau kaip 2 000 branduolinių bandymų: 1 032 iš jų atliko JAV, o 715 – Sovietų Sąjunga.

Po 1996 metų buvo atlikta 10 branduolinių bandymų. JT duomenimis, 1998 metais po du bandymus atliko Indija ir Pakistanas, o Šiaurės Korėja juos vykdė 2006, 2009, 2013, 2016 (du kartus) ir 2017 metais.