Tai būtų pirmoji V. Putino kelionė į NATO priklausančią šalį nuo invazijos į Ukrainą pradžios prieš beveik dvejus metus.

Per pokalbius Turkijoje viena svarbiausių temų bus Ukraina, sakė J. Ušakovas.

Tarptautinis Baudžiamasis Teismas dėl spėjamų karo nusikaltimų Ukrainoje yra išdavęs V. Putino arešto orderį. 71-erių V. Putinas savo kelione prieš kovą vyksiančius Rusijos prezidento rinkimus tikriausiai nori dar kartą parodyti, kad nėra izoliuotas tarptautinėje arenoje.

Apie būsimą V. Putino vizitą Turkijoje jau kalbama kelis mėnesius. 2023 metų rugpjūtį Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas žurnalistams sakė, kad „susitikimas įvyks ir įvyks artimiausiu metu“. Po mėnesio R. T. Erdoganas lankėsi Juodosios jūros Sočio kurorte, kur susitiko su Rusijos prezidentu ir, be kitų klausimų, aptarė Ukrainos žemės ūkio produkcijos eksportą Juodąja jūra.

V. Putinas apie galimą vizitą užsiminė ir gruodį per kasmetinę spaudos konferenciją. „Vyksta derinimo darbai. Šis vizitas [į Turkiją] gali įvykti ateinančių metų pradžioje. Manau, kad mums pavyks susitikti. Toks mano planas. Planavau ir anksčiau, bet dėl įtemptos Turkijos prezidento dienotvarkės nepavyko, nors ir buvau pasirengęs skristi į Turkiją“, – teigė jis.

Nors ir priklauso NATO, Turkija ir jos prezidentas Recepas Tayypas Erdoganas neretai atlieka diplomatinio tilto, jungiančio Kremlių ir Vakarus, funkciją. Nuo tada, kai Rusija 2022 metų vasarį pradėjo didelio masto karą Ukrainoje, Ankara remia Kyjivą ginklais, tačiau atsisako jungtis prie Vakarų sankcijų, nukreiptų prieš Maskvą.

Turkija save pristato kaip Ukrainos ir Rusijos tarpininkę, 2022 metais surengė du taikos derybų etapus – vieną Antalijoje ir vieną Stambule. Turkija gyvybiškai svarbi ir Juodosios jūros grūdų iniciatyvai, laikinai palengvinusiai žemės ūkio produkcijos iš pietinės Ukrainos uostų eksportą (kurį sunkina Rusijos laivyno blokada).

Po pokalbio telefonu su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu sausio pradžioje R. T. Erdoganas pareiškė, kad Ankara ir toliau stengsis užtikrinti „tvarią taiką, stabilumą ir gerovę mūsų regione“.

Paskutinį kartą NATO priklausančioje šalyje Rusijos prezidentas V. Putinas lankėsi 2020 metais, kai vyko į Vokietiją susitikti su tuometine šalies kanclere Angela Merkel. Dėl karo Ukrainoje jo kelionių pasirinkimai šiuo metu itin riboti.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (21)