69 metų R. T. Erdoganas sustabdė visą kampaniją prieš rinkimus, kurie vyks gegužės 14 dieną, kai antradienį, duodamas tiesioginį interviu televizijai, staiga sunegalavo.

V. Putinas kalbėjo vaizdo ryšiu per Rusijos pastatytos branduolinės jėgainės Turkijoje atidarymą ir pasinaudojo proga pagirti R. T. Erdoganą, sakydamas, kad Maskva pasirengusi „ištiesti draugystės ranką“.
Rusijos vadovas sakė, kad pirmosios Turkijoje Akkuyu atominės elektrinės statyba yra „įtikinamas pavyzdys, kiek daug jūs, pone prezidente Erdoganai, darote savo šaliai, jos ekonomikos augimui, visiems Turkijos piliečiams“.

V. Putinas, siekiantis stiprinti ryšius su R. T. Erdoganu gilėjant konfrontacijai su Vakarais, sakė, kad Turkijos vadovas daug nuveikė dvišalių santykių labui.

„Prezidentas asmeniškai skiria didelį dėmesį Rusijos ir Turkijos santykių plėtrai, – sakė jis. – Mes neabejotinai palaikome šį polinkį ir esame įsitikinę, kad glaudus bendradarbiavimas ir partnerystė tarp Rusijos ir Turkijos yra abipusiai naudingi“.

Jis taip pat pasveikino atominės elektrinės atidarymą, apibūdindamas jį kaip „svarbų“ projektą, kuris sutvirtins santykius: „Tai svarbus projektas, kuris duoda abipusę ekonominę naudą ir, žinoma, padeda stiprinti įvairiapusę mūsų dviejų valstybių partnerystę“.

20 mlrd. dolerių vertės objektą Mersine, Turkijos pietuose, pastatė Rusijos bendrovė „Rosatom“.

Pirmojo kuro pakrovimas yra paskutinis žingsnis prieš Turkijai pradedant gaminti branduolinę energiją, sakė R. T. Erdoganas ir pavadino šį žingsnį strategine investicija siekiant sumažinti šalies energetinę priklausomybę.

Planuojama, kad elektrinė palaipsniui pradės veikti iki 2028 metų ir užtikrins 10 proc. visos Turkijos suvartojamos elektros energijos, teigė Turkijos prezidentas.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)