„KSSO taikos palaikymo pajėgų kontingentas buvo išsiųstas į Kazachstaną – ir noriu tai pabrėžti – ribotam laikui“, – sakė V. Putinas per buvusių Sovietų Sąjungos šalių lyderių susitikimą.

Vakarų Kazachstane mėnesio pradžioje kilo protestai dėl itin išaugusių degalų kainų, greitai peraugę į didelius neramumus.

Per juos žuvo dešimtys žmonių, o Vidaus reikalų ministerija anksčiau pirmadienį pranešė, kad kelių saugumo tarnybų padalinių vykdytose operacijose buvo sulaikyta beveik 8 000 asmenų.

V. Putinas sakė, kad Kolektyvinio saugumo sutarties organizacija dislokavo karius, gavusi Kazachstano prezidento prašymą, nes šalis susiduria su „tarptautinio terorizmo agresija“.

Kazachstano prezidentas Kasymas Žomartas Tokajevas per susitikimą sakė, kad KSSO pasiuntė 2030 karių ir 250 techninės įrangos vienetų.

Rusijos prezidentas per susitikimą pridūrė, kad KSSO valstybių karių dislokavimas – tai signalas, kad jų lyderiai neleis kilti „revoliucijoms“ buvusiose sovietinėse šalyse.

„KSSO taikomos priemonės aiškiai parodė, kad niekam neleisime destabilizuoti situacijos mūsų namuose ir įgyvendinti vadinamosios spalvotosios revoliucijos scenarijų“, – pridūrė V. Putinas.