Pchenjanas pastaruoju metu ėmėsi griežtai smerkti Seulą dėl prieš šalį išplatintų skrajučių, kurias pietuose įsikūrę pabėgėliai iš Šiaurės Korėjos reguliariai siuntinėja per sieną – skrajutės įprastai prisegamos prie balionų ar įdedamos į butelius.

Šiaurės Korėja smarkiai padidino dvišalę įtampą, kai susprogdino abiejų Korėjų bendrą ryšių biurą ir pagrasino prie sienos padidinti karių skaičių. Šalis paskelbė, kad ruošia savo pačios skrajučių akciją.

„Įsiutę“ šiaurės korėjiečiai „rengiasi pradėti plataus masto skrajučių platinimą“ Pietų Korėjoje, pranešė naujienų agentūra KCNA.

„Kiekvienas veiksmas turi būti sutinkamas su atitinkama reakcija ir tik tuomet, kai pats tai patiri, gali pajusti, koks didelis tai įžeidimas“, – pranešė agentūra.

Oficialiame laikraštyje „Rodong Simmun“ paskelbtose nuotraukose matėsi, kad ant skrajučių su Pietų Korėjos prezidento Moon Jae-ino veidu buvo pridėta cigarečių nuorūkų ir pelenų.

Ant vienos skrajutės, kurioje Moon-Jae-inas geria nežinomą gėrimą, matyti užrašas: „(Jis) suvalgė viską, įskaitant Šiaurės-Pietų Korėjos susitarimą.“

Pchenjanas yra įsiutęs dėl pabėgėlių siunčiamų skrajučių, kritikuojančių Šiaurės Korėjos lyderį dėl žmogaus teisių pažeidimų ir branduolinių užmojų.

Į Pietų Korėjos prezidentą, kuris ilgą laiką buvo linkęs užmegzti ryšius Šiaurės Korėja, šią savaitę nusitaikė Kim Jong Uno įtakinga sesuo Kim Yo Jong, puolusi jį tulžinga žodine ataka.

Seulas šią savaitę į naujausius Pchenjano komentarus ir biuro susprogdinimą atsakė su itin griežta kritika, teigdamas, kad „daugiau nebetoleruos“ šiaurės „nepagrįstų veiksmų ir žodžių“.

Analitikai teigia, kad Šiaurės Korėja galimai bando sukurstyti krizę, kad galėtų padidinti spaudimą Pietų Korėjai.

Abiejų Korėjų santykiai jau keletą mėnesių yra atšalę, Hanojuje įvykus nesėkmingam Kim Jong Uno ir JAV prezidento Donaldo Trumpo susitikimui.

Susitikime buvo svarstoma, ko Šiaurės Korėja galėtų atsisakyti mainais į sankcijų palengvinimą.

KCNA žinios apie skrajučių akciją sulaukta praėjus dienai po to, kai iš pareigų atsistatydino susivienijimo reikalų ministras Kim Yeon-chulas. Jis išreiškė viltis, kad jo pasitraukimas „sudarys galimybę padaryti trumpą pauzę“.