Nuotraukose užfiksuoti tankai su Rusijos geležinkelių ženklais, padarytais Rostove (Rusija), o šalia – toks pats žymėjimas ant tankų, pastebėtų Donecke spalį ir lapkričio 10 dieną.

Pirmadienį Piotras Šelomovskis ir Saimonas Ostrovskis pranešė apie penkis tankus ir du šarvuočius, judančius per Donecką iš Šachtiorsko vakarų kryptimi, perduoda „Ukrainskaja pravda“.

S. Ostrovskis taip pat pažymėjo, kad didelio kiekio neaiškios kilmės technikos demonstravimas separatistų kontroliuojamose teritorijose Ukrainos rytuose atrodo kaip betikslis jėgos demonstravimas.

Per praėjusias dvi dienas ESBO stebėtojai fiksavo kelių karinės technikos kolonų judėjimą, tarp jų ir rytiniame Donecko pakraštyje. Separatistai pareiškė, kad karinės technikos kolona priklauso vadinamajai „Donecko liaudies respublikai“.

„Donecko liaudies respublikos“ „kariuomenės vado pavaduotojas“ Eduardas Basurinas pareiškė, kad sukilėlių dalinio rotacijos prireikė dėl šaudymo Donecke. Jis tvirtino, kad pastiprinimo sulaukta iš kitų „Donecko liaudies respublikos“ rajonų.




Baltieji rūmai sekmadienį išsakė gilų susirūpinimą dėl pranešimų apie rytų Ukrainoje stiprinamas Rusijos karines pajėgas, perspėdami, kad bet kokios separatistų pastangos užimti naujų teritorijų bus laikomos paliaubų sutarties „akivaizdžiu pažeidimu“.

Šarvuotųjų mašinų kolonos judėjo fronto link, toliau buvo bombarduojama separatistų tvirtovė Doneckas ir didėjo nuogąstavimai, kad atsinaujins didelio masto kautynės.

Donecko bombardavimas buvo vieni iš intensyviausių karinių veiksmų tame mieste nuo rugsėjo 5-ąją pasirašytos ir dažnai pažeidinėtos paliaubų sutarties, kuri sustabdė neribotą konfrontaciją didžiojoje konflikto zonos dalyje, bet nenutraukė strategiškai svarbių taškų apšaudymo.

Kolona, kurią sudarė 20 karinių automobilių be registracijos numerių ir kitokių atpažinimo ženklų, tempiančių 14 haubicų, buvo matom važiuojanti nuo sukilėlių kontroliuojamo Makijivkos miesto į fronto zoną netoli kaimyninio Donecko.

„Esame labai susirūpinę dėl suintensyvėjusių kautynių rytų Ukrainoje, taip pat dėl gausių pranešimų ... kad Rusijos remiami ir aprūpinami separatistai perkelia dideles sunkiosios ginkluotės ir tankų kolonas į konflikto fronto linijas“, – sakoma JAV Nacionalinio saugumo tarybos atstovės Bernadette Meehan pranešime.

„Raginame visas puses griežtai laikytis paliaubų. Bet koks separatistų pajėgų mėginimas užimti papildomų teritorijų rytų Ukrainoje būtų akivaizdus Minsko susitarimų pažeidimas“, – pridūrė ji.

B.Meehan ragino Maskvą laikytis savo įsipareigojimų pagal tą paliaubų sutartį – nutraukti karinės paramos teikimą separatistams ir atitraukti iš Ukrainos visus savo karius bei ginklus.

„Rusija privalo įgalinti ESBO (Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos) stebėseną, kaip atkuriamas Ukrainos suverenumas Ukrainos pusėje nuo tarptautinės sienos, taip pat skatinti visų įkaitų paleidimą“, – sakė ji.

Rusija neigia, kad kaip nors dalyvauja kautynėse rytų Ukrainoje.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris pirmadienį pareiškė, kad padėtis Ukrainos rytiniuose regionuose, kontroliuojamuose promaskvietiškų sukilėlių, tebėra įtempta, taip pat paragino visas šalis laikytis paliaubų susitarimo, pasirašyto Baltarusijos sostinėje Minske.

„Deja, padėtis vėl tapo rimta“, – F.-W.Steinmeieris sakė per spaudos konferenciją Kazachstane.

„Dabar manau, kad turime raginti visus susijusius šiame konflikte, taip pat Rusijos pusę, vėl grįžti prie Minsko protokolo sąlygų“, - pridūrė jis.