Optimistinis vertinimas pasirodė visame pasaulyje kilus susirūpinimui dėl daug mutacijų turinčios omikron atmainos. Dėl jos dešimtys valstybių vėl įvedė kelionių suvaržymus ir prakalbo apie galimybę sugrąžinti ekonomikai skaudų karantiną.

Nors tikėtina, kad omikron variantas yra užkrečiamesnis už ankstesnes atmainas, „labai mažai tikėtina“, kad jis gali visiškai apeiti vakcinų suteikiamą apsaugą, antradienį AFP sakė PSO ekstremaliųjų situacijų vadovas Michaelas Ryanas.

„Preliminarūs duomenys nerodo, kad ši [atmaina] sukeltų sunkesnę [ligą]. Iš tiesų, jei jau taip, [duomenys] rodo lengvesnės [ligos] link“, – interviu sakė jis, bet tuo pačiu tvirtino, kad dar reikia tolesnių tyrimų.

M. Ryanas taip pat sakė, jog kol kas niekas nerodo, kad omikron variantas galėtų visiškai apeiti apsaugą, suteikiamą šiuo metu vartojamų vakcinų nuo COVID-19.

„Turime itin veiksmingas vakcinas, kurios, kaip pasirodė, kol kas veiksmingai apsaugo nuo visų variantų, kalbant apie sunkią ligą ir hospitalizaciją... Nėra priežasčių manyti, kad taip nebus [ir dėl omikron]", – pridūrė jis ir atkreipė dėmesį į pradinius duomenis iš Pietų Afrikos, kur omikron atmaina buvo aptikta pirmą kartą.

Vis dėlto M. Ryanas pripažino, jog įmanoma, kad dabartinės vakcinos gali ne taip gerai apsaugoti nuo omikron varianto, turinčio daugiau kaip 30 „spyglio“ baltymo, sudarančio sąlygas virusui patekti į ląstelę, mutacijų.

JAV vyriausiasis užkrečiamųjų ligų specialistas Anthony Fauci antradienį kalbėjo panašiai. Pasak jo, omikron varianto lemiamų simptomų sunkumui įvertinti gali prireikti savaičių, bet pradiniai požymiai rodo jį nesant blogesnį už ankstesnes viruso atmainas.

Naujasis variantas „aiškiai yra labai užkrečiamas“, tikriausiai užkrečiamesnis už delta atmainą, šiuo metu dominuojančią pasaulyje, AFP sakė A. Fauci.

Ligos sunkumo klausimu „beveik neabejotina“, kad omikron variantas nesukelia sunkesnės ligos palyginti su delta atmaina, nurodė jis ir pridūrė, jog net keliama prielaidų, kad omikron variantas galbūt sukelia lengvesnę ligą.

Tačiau A. Fauci pridūrė, jog svarbu nedaryti pernelyg didelių išvadų dėl šių duomenų, nes stebimose grupėse yra daugiau jaunų žmonių, o jiems hospitalizacijos rizika yra mažesnė. Be to, sunkiai ligai išsivystyti gali prireikti kelių savaičių.

„Daugėjant užsikrėtimo atvejų likusioje pasaulio dalyje, gali prireikti daugiau laiko [ligos] sunkumo laipsniui išsiaiškinti“, – pabrėžė A. Fauci.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)