Pastarosiomis savaitėmis Prancūzijoje, didžiausioje Europos Sąjungos žemės ūkio produktų gamintojoje, vyko daugybė protestų, ūkininkai piktinosi nepakankamomis pajamomis, biurokratizmu ir aplinkosaugos politika, kuri, jų teigimu, kenkia jų galimybėms konkuruoti su mažiau suvaržymų turinčiomis šalimis.

Protestuojantys ūkininkai užblokavo greitkelį A13 į vakarus nuo sostinės, greitkelį A4 rytuose, iš pietų greitkeliu A6 Paryžiaus link riedėjo šimtai traktorių. Pasak eismo stebėjimo tarnybos „Sytadin“, iki pietų jie pasiekė savo tikslą – pagrindiniuose keliuose į Paryžių įrengė aštuonis blokavimo postus.

Ūkininkai reikalavo „atsakymų“ ir sakė, kad tai lemiamas jų mūšis „dėl išlikimo“. Plakatas ant vieno traktoriaus skelbė: „Nemirsime tylėdami.

Ūkininkų protestas Prancūzijoje

Policija saugo oro uostus


Reaguodama į tai, vyriausybė įsakė dislokuoti 15 tūkst. policininkų ir žandarų. Vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas nurodė saugumo pajėgoms elgtis santūriai, tačiau taip pat perspėjo ūkininkus laikytis atokiau nuo strateginių vietų. „Mes neleisime, kad būtų apgadinti vyriausybės pastatai, mokesčių tarnybų biurai, prekybos centrai ar stabdomi produkciją iš užsienio vežantys sunkvežimiai“, – sakė jis.

Pasak G. Darmanino, nebus leista, kad protestai paveiktų Paryžiaus Šarlio de Golio ir Orli oro uostus ar sutrikdytų pietinėje miesto dalyje esančio tarptautinio didmeninio maisto produktų turgaus „Rungis“ veiklą. Ūkininkams pagrasinus jį „užimti“, pirmadienį ten buvo dislokuotos šarvuotos policijos mašinos. G. Darmaninas sakė, kad policijai ir žandarams įsakyta užkirsti kelią įsiveržimui į patį Paryžių.

Ūkininkų protestas Prancūzijoje

Vyriausybė stengiasi neleisti ūkininkų nepasitenkinimui išplisti prieš birželį vyksiančius Europos Parlamento rinkimus, laikomus išbandymu prezidento Emmanuelio Macrono vyriausybei. Pirmadienį E. Macronas surengė susitikimą su keliais ministrais padėčiai aptarti. Ketvirtadienį Briuselyje E. Macronas ketina susitikti su Europos Komisijos vadove Ursula von der Leyen ir aptarti krizę bei ūkininkų reikalaujamas paramos priemones Europos Sąjungos lygiu, pranešė jo biuras.

Savo kampaniją suaktyvino ir kaimyninės Belgijos ūkininkai, pastarosiomis savaitėmis ūkininkų protestai vyko Vokietijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Nyderlanduose.

Prie Europoje vykstančių protestų prisijungė Ispanijos ūkininkai


Antradienį trys didžiosios Ispanijos žemės ūkio darbuotojų profesinės sąjungos pranešė prisidėsiančios prie Europoje vis aktyviau vykstančių protestų prieš sąlygas, kurias patiria ūkininkai.

„Europos ir Ispanijos žemės ūkio sektorius išgyveną vis didesnę frustraciją ir nerimą dėl sudėtingų sąlygų ir biurokratijos, kurią sukuria Europos teisės aktai“, – teigiama bendrame profesinių sąjungų „Asaja“, UPA ir COAG pranešime.

Kada planuojama surengti protestus, profesinės sąjungos nenurodė ir daugiau informacijos apie akcijas nepateikė.

Ūkininkų protestai sukėlė rūpesčių Prancūzijoje, Vokietijoje, Belgijoje, Lenkijoje, Rumunijoje ir Nyderlanduose. Reaguodama į juos, Europos Sąjunga skubos tvarka sušaukė pasitarimą, siekdama atsakyti į ūkininkų klausimus iki šiemet įvyksiančių rinkimų į Europos Parlamentą.

Ūkininkai pyksta dėl pajamų, kylančių elektros ir kuro kainų bei biurokratijos ir aplinkos apsaugos politikos gairių, dėl kurių, jų teigimu, nukenčia jų gebėjimas konkuruoti su kitomis šalimis.

Policija per ūkininkų protestą prie Paryžiaus turgaus sulaikė 79 asmenis

Prancūzijos policija trečiadienį sulaikė 79 žmones, kai protestuotojai įsiveržė į pagrindinį Paryžiaus regiono didmeninės prekybos turgaus kompleksą per visoje šalyje vykstančias ūkininkų demonstracijas, AFP sakė policijos šaltinis.

Protestuotojai trumpam įsiveržė į sandėlių teritoriją „Rungis“ turgavietėje į pietus nuo Paryžiaus ir padarė žalos. Juos išvedė saugumo pajėgos, pridūrė šaltinis, prašęs jo neįvardyti.

Televizijos vaizduose buvo matyti, kad aplink turgavietę esama daug saugumo pajėgų, įskaitant žandarmerijos šarvuočius. Žalos dydis iš karto nebuvo aiškus.

Incidentas įvyko, prie turgaus atvykus kelioms dešimtims ūkininkų iš pietvakarių Prancūzijos Lot-et-Garonne departamento.

Kiek anksčiau buvo pranešta apie 18 asmenų, norėjusių užblokuoti „Rungis“, kurie buvo sulaikyti dėl „trukdymo eismui“. Pasak prokurorų, 15 iš jų buvo uždaryti į areštinę.

Tūkstančiai ūkininkų iš visos šalies rinkosi prie Paryžiaus ir kitų miestų, rengdami blokadas ir stabdydami eismą greitkeliuose per protestus, kurių atžvilgiu vyriausybė iš esmės laikėsi taikingo tono.

Tačiau vidaus reikalų ministras Geraldas Darmaninas aiškiai pažymėjo, kad veiksmai prie „Rungis“, kuris aprūpina maistu ir kitais būtiniausiais produktais didžiąją 12 mln. gyventojų turinčio Paryžiaus regiono dalį, ir kitos svarbios infrastruktūros, pavyzdžiui, Paryžiaus oro uostų, bus neleidžiami.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją