Rengdami vienus didžiausio pykčio apimtų po visą Europą išplitusių protestų, Prancūzijos ūkininkai daugiau kaip savaitę eina į gatves ir traktoriais blokuoja svarbius kelius į Paryžių ir kitus pagrindinius greitkelius visoje šalyje.

Ūkininkų nusiskundimų sąrašas yra ilgas ir į jį, be kita ko, įtrauktos naštą ant pečių kraunančios aplinkosaugos taisyklės bei pigus produktų importas iš už Europos Sąjungos (ES) ribų, įskaitant Ukrainą, tačiau bene didžiausias dėmesys skiriamas sunkumams, patiriamiems stengiantis šiuolaikiniame pasaulyje sudurti galą su galu.

Prancūzijos ūkininkų protestai

Ketvirtadienį dvi pagrindinės ūkininkų sąjungos paskelbė apie akcijų sustabdymą ir paragino protestuotojus patraukti savo traktorius iš gatvių, premjerui Gabrieliui Attaliui prieš tai pažadėjus skirti lėšų, suteikti apsaugą nuo nesąžiningos konkurencijos ir sušvelninus reguliavimą.

Žemės ūkio ministras Marcas Fesneau penktadienį pareiškė, kad blogiausias krizės etapas „iš esmės“ baigėsi.

„Bet mūsų vis dar laukia klausimai, kuriuos turime spręsti ir kurie kilo šios krizės metu“, – televizijos kanalui „CNews“ sakė jis.

Ketvirtadienio vakarą valdžios institucijos pranešė, kad buvo imtasi atšaukti ar sušvelninti daugybę kelių blokadų visoje šalyje, o penktadienį ūkininkai toliau patraukinėjo traktorius iš gatvių, nors kai kurios blokados buvo tęsiamos.

Ūkininkai nurodė, kad netoli Paryžiaus Šarlio de Golio oro uosto besidriekiantį greitkelį A1 blokuojantys traktoriai išvažiuoja.

„Stipri mobilizacija“

„Tai buvo istorinė, tvirta, stipri mobilizacija“, – teigė sąjungos FDSEA atstovas Laurentas Saint-Affre. Visgi jis pridūrė, kad išlieka tam tikrų kliūčių, ir perspėjo valdžios institucijas, jog „po kelių dienų“ gatvėse gali vėl pasirodyti ūkininkų traktoriai.

Tuo metu Jaunųjų ūkininkų sąjungos vadovas Arnaudas Gaillot stočiai RTL sakė, kad po kelias dienas trukusių protestų juntamas tam tikras „nuovargis“ ir „noras viską sustabdyti“.

Prancūzijos ūkininkų protestai

Policija pranešė, kad penktadienio rytą Ivline į vakarus nuo Paryžiaus vykdomoje blokadoje dalyvaujančių transporto priemonių skaičius sumažėjo nuo maždaug 20 iki septynių. O blokados greitkeliuose A4 ir A5, esančiuose Senoje ir Marnoje į rytus nuo Prancūzijos sostinės, buvo atšauktos.

Tačiau šaltinis policijoje naujienų agentūrai AFP sakė, kad kai kurie protestuotojai nori pasilikti iki šeštadienio, o keletas „pavienių grupių“ siekia likti iki vasario 24 d., kai prasidės didžiulė prekybos mugė „Salon de l‘Agriculture“.

„Esminis klausimas“

FNSEA norėtų, kad pirmosios vyriausybės priemonės būtų įgyvendintos iki minėtos mugės pradžios, o įstatymas būtų priimtas iki birželio mėnesio, stočiai BFMTV tvirtino šios sąjungos vadovas Arnaudas Rousseau.

Kita didelė sąjunga Ūkininkų konfederacija pareiškė, kad liks mobilizuota, nes „vyriausybė vis dar nesprendžia esminio pajamų klausimo“.

Prancūzų protestai išplito visame žemyne ir ketvirtadienį Briuselyje susirinko tūkstančiai ūkininkų iš Europos, kurie užkišo gatves 1 300 traktorių.

Ketvirtadienį protestai tęsėsi Italijoje, kur ūkininkų traktorių kolona judėjo pro Sicilijos miestą Ragūzą; be to, ūkininkai kaimyninėje Sardinijos saloje blokavo Kaljario uostą.

Nyderlandų ir Belgijos ūkininkai dalyvavo kelių blokadoje netoli Arendonko sienos perėjos tarp abiejų šalių.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas po ketvirtadienį Briuselyje surengtų derybų su Europos Komisijos (EK) pirmininke Ursula von der Leyen pareiškė, kad Prancūzijai pavyko įtikinti ES „įvesti griežtesnes taisykles“ grūdų ir paukštienos importui, be kita ko, iš karo draskomos Ukrainos.

Paskelbdama svarbų pareiškimą, skirtą išeiti iš aklavietės, vyriausybė ketvirtadienį pranešė, kad Prancūzija sustabdys programą „Ecophyto“, kurios tikslas yra sumažinti pesticidų naudojimą žemės ūkyje.

Aplinkosaugos grupės sukritikavo šį žingsnį, tačiau vyriausybės atstovė Prisca Thevenot penktadienį stengėsi apginti šį sprendimą, sakydama, kad aplinkosaugos politika turi būti paremta „konkrečia realybe“.

Maltos ūkininkai jungiasi prie protestų

Traktoriais važiuodami link sostinės Valetos prieigų, Maltos ūkininkai penktadienį prisijungė prie visoje Europoje vykstančių protestų dėl Europos Sąjungos (ES) žemės ūkio taisyklių.

Tai pirmoji Maltos žemės ūkio sektoriaus demonstracija per daugiau kaip 40 metų.

„Esame čia, nes mums įgriso dirbti veltui. Mūsų išlaidos išaugo, bet esame pamiršti. Be mūsų ant stalo nebus maisto“, – sakė ūkininkas Karmenu Vassallo.

Ūkininkai ant savo traktorių pasikabino plakatus su tokiais užrašais, kaip „ES žudo savo ūkininkus“ ir „Nėra ūkininkų, nėra maisto, nėra ateities“ ir važinėjosi pagrindinėmis Maltos gatvėmis. Prie jų prisijungė premjeras Robertas Abela, kuris susitiko su demonstrantais, kad išklausytų jų nusiskundimus.

Maltos ūkininkai nerimauja dėl to, kad ES leidžia pigesniam užsienio importui mušti kainas ir tuo pat metu pristatė naujas aplinkosaugos taisykles, kurios, kaip teigia ūkininkai, išaugins išlaidas ir sumažins produktyvumą.

Maltos ūkininkai taip pat yra nusivylę ES taisyklėmis, pagal kurias atlyginama žemės ūkio paskirties žemių savininkams, paliekantiems savo laukus dirvonuoti. Žemės ūkio paskirties žemės kaina Maltoje 20 kartų viršija ES vidurkį, rodo Eurostato duomenys.

Bulvių augintojas Michaelas Caruana teigė, kad ES prekybos susitarimai gali sugriauti ūkininkų gyvenimus.

„ES įveda taisykles, mes jų laikomės. Kodėl kiti ūkininkai, kurie neprivalo laikytis šių taisyklių, turėtų gauti prieigą prie mūsų rinkos? – klausė jis. – Mes esame dėkingi ES už teikiamus pinigus, tačiau kokia yra pinigų nauda, jei jie sunaikina mūsų gaminių rinką?“