Ukrainos milicijos specialiųjų pajėgų pareigūnai ir prieš vyriausybę protestuojantys demonstrantai naktį iš pirmadienio į antradienį susirėmė snieguotose Ukrainos sostinės gatvėse, o pagrindinė opozicijos partija pareiškė, kad saugumo pajėgos įsiveržė į jos biurus ir konfiskavo serverius.

Vietos žiniasklaidos teigimu, pasipriešinus atskiriems demonstrantams, buvo sužeisti du pareigūnai. Dešinės populistinės partijos "Svoboda" lyderis Olegas Tiagnibokas sakė, kas sužalojimų patyrė ir dešimt protestuotojų. Areštų nebuvo. Vyriausybę kritikuojantis portalas "hromadske.tv" pranešė, kad provokatoriai dujomis ir lazdomis puolė specialiąsias pajėgas.

Centrinėje Nepriklausomybės aikštėje (Maidane) daugybė žmonių, nepaisydami spiginančio šalčio, naktį toliau taikiai protestavo prieš prezidentą Viktorą Janukovyčių, reikalaudami šalies kurso į Vakarus. Kai kurie vyriausybės priešininkai užbarikadavo įėjimus į metro. Jie baiminasi, kad iš čia saugumo pajėgos gali įsiveržti į Maidaną. Įtampa sostinėje lieka įtempta. Vienas opozicijos lyderių Vitalijus Klyčko paragino savo šalininkus likti tvirtus ir taikiai protestuoti.

Antradienį baigiasi Ukrainos žinybų paskelbtas ultimatumas opozicijai pasitraukti iš visų užimtų pastatų. Antradienį į Kijevą atvyksta ir ES užsienio reikalų įgaliotinė Catherine Ashton. Ji susitiks ir su V. Janukovyčiaus vadovybės nariais, ir su opozicijos atstovais. Be to, prezidentas situaciją šalyje aptars su trimis savo pirmtakais. K. Ešton teigė esanti sunerimusi dėl pastarųjų dienų politinės įtampos Ukrainoje. Ji teigė su nerimu sekanti informaciją, kad milicija šturmavo didžiausios opozicinės partijos būstinę.

JAV viceprezidentas Joe Bidenas pirmadienį telefonu paragino V. Janukovyčių pradėti dialogą su opozicija. Kartu jis pareiškė savo susirūpinimą dėl situacijos Ukrainoje, "Viceprezidentas pabrėžė būtinybę nedelsiant švelninti padėtį ir pradėti dialogą su opozicijos lyderiais", - sakoma Baltųjų rūmų pareiškime. Smurtas neturi vietos demokratinėje visuomenėje, pabrėžė J. Bidenas.

Pirmadienį specialiosios milicijos pajėgos įsiveržė į Tėvynės partijos biurą ir pasiėmė su savimi kompiuterius.

V. Klyčko partija "Udar", baimindamasis saugumo pajėgų šturmo, evakavo savo būstinę.

Anot duomenų, Vidaus reikalų ministerija Kijeve yra sutelkusi 6 000 saugumo pajėgų atstovų. V. Klyčko griežtai sukritikavo šį žingsnį.

Ukrainos opozicija jau tris savaites protestuoja prieš šalies vadovybę, kuri, spaudžiama Maskvos, nusprendė nepasirašyti Asociacijos sutarties su ES.

Tiesioginę transliaciją iš Kijevo stebėkite čia: