NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas sakė kalbėjęs su Turkijos prezidentu Recepu Tayyipu Erdoganu ir „sutaręs surengti aukšto lygio susitikimą Briuselyje prieš viršūnių susitikimą“.

„Tikslas – padaryti pažangą užbaigiant Švedijos stojimo į NATO procesą“, – sakė J. Stoltenbergas.

„Šiame susitikime dalyvaus užsienio reikalų ministrai, žvalgybos vadovai ir patarėjai nacionalinio saugumo klausimais“, - žurnalistams Vilniuje sakė J. Stoltenbergas. NATO viršūnių susitikimas Lietuvos sostinėje vyks liepos 11-12 dienomis.

Švedija pakviesta į NATO 2022 m. birželį, bet Turkija ir Vengrija blokuoja jos priėmimą į Aljansą. Narystę turi ratifikuoti visos NATO narės - 31 valstybė.

Vakarų pareigūnai tikėjosi, kad R. T. Erdoganas sušvelnins savo poziciją šiuo klausimu, praėjusį mėnesį laimėjęs sunkią kovą ir perrinktas dar vienai kadencijai. Vakarai ir ypač JAV spaudžia Ankarą uždegti žalią šviesą Švedijos narystei sakydamos, kad Švedija įvykdė praėjusiais metais su Ankara sudaryto susitarimo sąlygas.

Ankara reikalauja išduoti Švedijoje prieglobstį radusius asmenis, susijusius su opoziciniais kurdų judėjimais, pavyzdžiui, Kurdistano darbininkų partija, Turkija juos laiko „teroristinėmis“ grupuotėmis.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją