Akciją organizavo Maskvos merija. Į dalyvius kreipėsi ir Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas.

Newsru.com informuoja, kad akcija prasidėjo 17 val., scenoje skambėjo muzika, eilės, šūksniai „Kristus prisikėlė“ ir pan.

Mitingas-koncertas vyko vos už kelių šimtų metrų nuo opozicijos veikėjo Boriso Nemcovo žmogžudystės vietos.




Akcijoje dalyvavo partijų „Teisingoji Rusija“, KPRF, „Vieningoji Rusija“ ir kitų atstovai.

Buvo matyti ir Nacionalinio išlaisvinimo judėjimo bei „Antimaidano“ atstovai.

Mitinge-koncerte dalyvavo ir parlamentarai, o šia proga jie netgi susitrumpino darbo dieną.

Žmonės laikė rankose plakatus su užrašais „Krymas ir Sevastopolis – šventa“, „Didžiuojamės Rusija“, „Putinas – Krymo gelbėtojas“, „Krymas – mūsų, Obama nepavydėk“ ir t. t.

Liudininkai teigė, kad ant ranka rašytų plakatų figūravo tie patys užrašai. Fotoagentūrų nuotraukose matyti, kad plakatai su V. Putiną šlovinančiais užrašais sumesti krūvon, iš kur mitingo dalyviai juos ir pasiėmė.

Įvairių partijų ir judėjimų organizuotos grupės ėmė rinktis dar prieš prasidedant renginiui.

Pompastiškos kalbos

Vos tik prasidėjus oficialiam renginiui, nuo scenos aidėjo pompastiškos kalbos.

„Tai ne šiaip sau teritorija, tai nuostabus pusiasalis“, – sakė Vladimiras Žirinovskis. Krymo žmones politikas pavadino „didvyriais“, kurie 23 metus kentė „okupaciją“. „Okupacijos laikas baigėsi“, – pridūrė V. Žirinovskis.

„Visi kartu parodėme – žmonių dėl sankcijų neatsisakysime. Ir dar: tiems, kurie rengia provokacijas Kijeve ir už jo ribų – mūsų atsakas bus adekvatus“, – kalbėjo „Vieningosios Rusijos“ atstovas Vladimiras Vasiljevas.

„Tegul nuo to kranto Vakarai mums grasina kiek nori, visi grasinimai atsimuš į granitą – mūsų tiesą ir mūsų teisingumą“, – sakė Sergejus Mironovas.

Prie scenos žmonės skandavo „Rusija, Rusija“.

Pasirodė V. Putinas

Vladimiras Putinas
Ant scenos pasirodė ir Rusijos prezidentas V. Putinas.

„Lygiai prieš vienerius metus Rusijos liaudis pademonstravo neįtikėtiną vienybę, neįtikėtiną patriotizmą. Tada mes visi širdimi ir protu pajutome, koks mums svarbus laikų ryšys“, – pareiškė Rusijos prezidentas, kurį cituoja „Dožd“.

„Kalbu apie milijonus rusų, milijonus mūsų tautiečių. Mes supratome, kad tai mums labai svarbu. Kalbu ne apie teritoriją, kurios mums ir taip netrūksta, o apie tai, ką mums duoda vieninga liaudis, vieninga didinga tauta. Visada manėme, kad rusai ir ukrainiečiai – viena tauta. Taip galvoju ir dabar“, – sakė V. Putinas.

„Remiantis 17 val. duomenimis, renginiuose dalyvauja 110 tūkst. žmonių“, – Maskvos policijos suteiktą informaciją citavo naujienų agentūra ITAR-TASS.

Organizatorių teigimu, jie norėjo sukurti šventės atmosferą.

Koncertavo populiarūs atlikėjai – grupė „Liube“, Grigorijus Lepsas ir Larisa Dolina.

Įsakymas – dalyvauti mitinge

Internete pasirodė informacijos, kad į mitingą varo mokyklų darbuotojus, studentus. Internete yra ir skelbimas dėl žiūrovų rinkimą į mitingą.

Maskvos centrinės apygardos mokyklos gavo nurodymą užtikrinti, kad mokiniai atvyktų į Krymo užėmimo metinėms skirtą mitingą. Apie tai grani.ru pranešė vienos iš šių mokyklų darbuotojas.

Jo teigimu, pirmą kartą panašaus pobūdžio nurodymas pateikiamas raštu.

„Anksčiau visi putingai buvo telefoniniai, bent jau centrinėje administracinėje apygardoje, nurodymai buvo tik žodiniai. Buvo pasakoma direktoriui, kad reikia, pavyzdžiui, 10 žmonių, įrodyti jau nieko nebuvo įmanoma. Pirmą kartą jie atsiuntė laišką“, – informavo jis.

Šaltinio teigimu, nurodymą pateikė savivaldybės švietimo departamentas, o laiškus mokykloms išsiuntė apygardų valdybos.

Laiške nurodoma, kad penkios „atraminės“ mokyklos turi atsiųsti po 30 žmonių.

Visų 29 centrinės administracinės apygardos švietimo įstaigų vadovai turi būtinai dalyvauti.

„Į mitingą atsinešti plakatus su užrašu „Didžiuojuosi šalimi!”, pripučiamus balionus, būti šiltai apsirengus. Atkreipti dėmesį į švietimo įstaigų darbuotojų išsidėstymo mitinge schemą“, – teigiama dokumente.

Sustiprinta apsauga

Maskvoje laikinai sukurtas VRM vyriausiosios valdybos operatyvinis štabas. Ant Didžiojo Maskvos upės tilto, ant kurio nušovė B. Nemcovą, pastatyti įtvirtinimai, apsauga, kad neįvyktų vandalizmo aktų. Ten iki šiol žmones neša gėlių nužudytajam atminti.

Dėl šventės Maskvoje keliose gatvėse uždarė eismą. Visiškai uždarytas eismas Didžiuoju Maskvos upės tiltu, Kremliaus krantine, Maskvos upės krantine, Varvarkoje, Iljinkoje ir Vasilijaus nuokalne.

Dėl uždarytų gatvių ypač didelės spūstys susidarė miesto šiaurinėje dalyje.

Rusijos VRM duomenimis, kovo 18 d. visoje šalyje vyks 140 renginių, juose dalyvaus apie 365 tūkst. žmonių. Kamčiatkoje susirinko apie 5 tūkst. žmonių, Vladivostoke – 10 tūkst. žmonių. Samaroje vyko žaibiškas sambūris (angl. flashmob), per kurį studentai sudarė žodžius „Samara – Krymas“.

V. Putinas: sankcijos kelia sunkumų

Rusijos prezidentas V. Putinas pripažino, kad sankcijos kelia sunkumų, tačiau nelaiko jų fatališkomis.

„Buvo akivaizdu, kad susidursime ne tik su objektyviais pereinamojo laikotarpio sunkumais, bet su vidinio priešinimosi bandymais. Taip ir nutiko, daugelis Vakarų šalių įvedė vadinamųjų sankcijų ir apribojimų tiek prieš Krymą, tiek prieš Rusiją. Paminėtina, kad ir mūsų kaimynai nepasižymi ypatingu išradingumu – tai vandenį išjungia, tai dar kokių problemų sukuria, – sakė V. Putinas susirinkime dėl Krymo federalinės apygardos plėtros. – Visa tai, žinoma, ne fatališka, bet, savaime suprantama, daro žalos esamam darbui.“

Žmogaus teisių pažeidimai

DELFI primena, kad žmogaus teisių organizacija „Amnesty International“ kaltino Krymo promaskvietišką administraciją vykdant „nepaliaujamą bauginimo kampaniją, kad nutildytų nepaklusniuosius“.

„Nuo tada, kai Rusija aneksavo Krymą, faktinė valdžia naudojo įvairius chuliganų metodus, kad nuslopintų nepaklusnumą; virtinė pagrobimų, įvykdytų nuo kovo iki rugsėjo, paskatino daugelį balsingų kritikų palikti regioną“, – sakė „Amnesty International“ Europos ir Centrinės Azijos padalinio direktorius Johnas Dalhuisenas.

„Pasilikusieji patiria įvairų persekiojimą, vykdomą valdžios, pasiryžusios nutildyti savo oponentus“, – sakoma jo pranešime.

V.Putinas ir Krymo „premjeras“ Sergejus Aksionovas pasirašė sutartį, sakančią, kad tas regionas tampa Rusijos Federacijos dalimi, kai per kovo 16-ąją pusiasalyje surengtą ginčijamą referendumą daugiau negu 97 proc. dalyvių nubalsavo už prisijungimą prie Rusijos.

Tas balsavimas, kurio tarptautinė bendruomenė nepripažįsta teisėtu, vyko prižiūrint Rusijos elitiniams kariams, dėvintiems uniformas be atpažinimo ženklų, kurie dviem savaitėmis anksčiau užėmė strategiškai svarbius Krymo objektus.

Trečiadienį Rusijoje prasidedant iškilmėms, valstybinė televizija parodė vėliavomis mojuojančias žmonių minias Tolimųjų Rytų regiono mieste Vladivostoke.

Pačiame Kryme trečiadienis buvo paskelbtas nedarbo diena, o vėliau pusiasalio miestuose vyks koncertai ir fejerverkų šou.

„Mums, krymiečiams, tai yra seniai laukto grįžimo namo šventė, – sakoma Maskvos palaikomo S.Aksionovo pranešime. – Rusija apsaugojo mūsų teisėtą teisę patiems pasirinkti vienybę su mūsų istorine tėvyne.“

V.Putinas teigė, kad buvo priverstas užimti Krymą, kuriame įsikūrusias Rusijos Juodosios jūros laivyno bazė, kad apsaugotų gyventojų daugumą pusiasalyje sudarančius rusakalbius, kai Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikomas Ukrainos prezidentas Viktoras Janukovyčius.

Daugelis rusų šį žingsniu teisingu atsaku į Sovietų Sąjungos lyderio Nikitos Chruščiovo sprendimą 1954 metais perduoti tą pusiasalį administruoti Ukrainai. Tuo metu toks žingsnis tebuvo simbolinis, nes Ukraina ir Rusija buvo Sovietų Sąjungos dalys.

Kijevas ir Vašingtonas pareiškė, kad Krymo aneksijos niekada nepripažins teisėta.