„Prie Estijos ambasados sutikome du vyrus, kurie padeda gauti vizą, - DELFI.ee pasakojo vienas šaltinis iš Kijevo. – Jų vardai yra Igoris ir Michailas. Jokių dokumentų jie nepateikė. Vienas iš jų teigė turintis Estijos pilietybę. Jie turi du kainoraščius, kuriuos skelbia balsu. Vienas iš jų, galima sakyti, yra konsultacinis – jie parengia visas dokumentų kopijas, parūpina draudimą, taip pat rezervuoja vietas viešbučiuose ir transporte (lėktuvuose, autobusuose). Jums stebint, jie taip pat savarankiškai užpildo 7 puslapių anketą. Už šias paslaugas jie prašo 50 eurų (172 litų)“.

„Jeigu žmogus asmeniškai neatvažiuoja į ambasadą, o su jais susiskambina ir užsako vizą internetu, kainos yra tokios: iki 10 dienų – 230 eurų (794 litai), iki 14 dienų – 250 eurų (863 litai), - tęsė šaltinis. – Jie nenurodo, kokiu būdu gaus vizą, bet duoda 90 proc., kad taip įvyks, jei anksčiau tam žmogui nebuvo atsisakyta išduoti vizą. 150 eurų (517 litų) jie paima iš karto, o likusius pinigus reikia sumokėti jau gavus vizą. Jei ambasada atsisako išduoti vizą, pinigai negrąžinami, tiesiog nesumokama likusi dalis“.

„Per dieną į juos prie ambasados kreipiasi 7 – 10 žmonių. Kiek žmonių susitaria su jais telefonu, neaišku. Ambasados darbuotojas juos pažįsta, nes jie visada maloniai pasisveikina. Jų privalumas tas, kad nereikia laukti milžiniškoje eilėje. Jis juos su pluoštu dokumentų iš kelių žmonių visada praleidžia be eilės“, - tvirtino šaltinis.

Tokie prekeiviai uždarbiauja prie visų ES ambasadų

Estijos užsienio reikalų ministras Urmas Paetas, komentuodamas šią situaciją portalui DELFI.ee, sakė, kad nė viena įmonė neturi teisės pardavinėti Šengeno vizų.

„Nėra abejonių, kad jokia įmonė neparduoda Šengeno vizų. Vizos išduodamos tik užsienio diplomatinėse atstovybėse“, - teigė jis.

„Kalbant būtent apie šią informaciją galiu pasakyti, kad konsultantai, kurie siūlo savo paslaugas užpildant anketas, parūpinant kelionės ir sveikatos draudimus, taip pat darant dokumentų kopijas, tikrai buvo pastebėti prie ambasados Kijeve“, - patvirtino ministras.

„Tokie draudimo polisų prekeiviai Kijeve uždarbiauja beveik prie visų Europos Sąjungos (ES) šalių ambasadų. Jų veiksmų teisėtumą gali patikrinti vietos teisėsaugos organai. Ambasados konsulinė tarnyba labai kruopščiai tikrina visus prašymus išduoti vizą ir papildomus dokumentus. Jeigu pastebima, kad pateikti duomenys yra klaidingi, išduoti vizą atsisakoma“, - tvirtino U. Paetas.