Fatou Bensouda inicijavo preliminarų tyrimą dėl konflikto Ukrainoje, kurį įžiebė 2013-ųjų lapkritį kilęs sukilimas Kijevo Nepriklausomybės aikštėje (Maidane), per kurį galiausiai buvo nuversta prorusiška tuometinio prezidento Viktoro Janukovyčiaus vyriausybė.

„Nors šie argumentai rodo, kad numanomi nusikaltimai neprilygsta nusikaltimams žmoniškumui, Biuras pažymi, kad būta rimtų žmogaus teisių pažeidimų“ Maidane, nurodė Hagoje įsikūrusio TBT vyriausioji prokurorė naujoje ataskaitoje.

„Ukrainos saugumo pajėgų jėgos naudojimas prieš protestuotojus ir kitus asmenis, tokius kaip žurnalistai, kurie nušvietinėjo įvykius, dažnai buvo perdėtas ir chaotiškas“, - pažymėjo prokurorė.

Demonstracijos, pavertusios centrinę miesto aikštę mūšio lauku, kilo po 2013 metų lapkričio 21-osios, kai V. Janukovyčius atsisakė pasirašyti politinį susitarimą su Europos Sąjunga mainais į Kremliaus pažadėtą paramą.

Provakarietiškos demonstracijos per žiemą įgijo pagreitį, o savo kulminaciją pasiekė pernai vasario viduryje, kai per nesėkmingą valdžios mėginimą jėga pažaboti protestuotojus žuvo daugiau nei 100 žmonių.

F. Bensouda sakė, kad nors atakos prieš protestuotojus buvo „atakos, nukreiptos prieš civilius gyventojus“, trūksta informacijos „patvirtinti išvadą, kad... jos buvo labai paplitusios arba sistemingos“.

Nusikaltimai žmoniškumui, kurie yra vieni rimčiausių ir yra tiriami Hagoje įsikūrusio TBT, turi atitikti šiuos kriterijus, pažymėjo vyriausioji prokurorė.

Pasak jos, TBT taip pat tęsia preliminarų tyrimą ir kitose šalies vietose, įskaitant Krymą ir karo nuniokotus Ukrainos rytus, kur vyko įnirtingi provyriausybinių pajėgų ir prorusiškų separatistų mūšiai.
F.Bensouda pridūrė, kad ji „atidžiai stebi pažangą ir išvadas“ tyrimuose dėl oro bendrovės „Malaysia Airlines“ reiso MH17 lėktuvo numušimo virš Rytų Ukrainos.

Per katastrofą, įvykusią 2014 metų liepos 17 dieną, žuvo visi 298 tame laineryje buvę žmonės.

Olandijos saugumo taryba spalį paskelbė šios katastrofos tyrimo ataskaitą, kurioje teigiama, kad iš Amsterdamo į Kvala Lumpūrą skridęs lėktuvas buvo numuštas raketa, paleista iš Rusijos gamybos zenitinio raketų komplekso „Buk“.

Ukraina nėra Romos statuto, kuriuo buvo įsteigtas TBT, dalyvė, bet jos parlamentas pripažino šio Teismo jurisdikciją tirti nusikaltimus, įvykdytus šalies teritorijoje nuo 2013 metų lapkričio.