Toks sprendimas priimtas abiem pusėms derantis Kaire. Tikimasi, kad per artimiausią parą pavyks pasiekti susitarimą dėl ilgalaikio ugnies nutraukimo.

Šiąnakt baigiasi penkių parų paliaubos. Kiek anksčiau Izraelio premjeras perspėjo, kad galingai atsakys Gazos Ruožui, jei iš ten vėl bus leidžiamos raketos.

Egipte tarpininkai zuja nuo Izraelio kambario prie palestiniečių kambario, nes tiesiogiai abi pusės susitikti nenori, jų reikalavimai prasilenkia, o bendrą pagrindą rasti sunku. Karo kirvis – Gazos Ruožo blokada, kurią Izraelis taiko siekdamas atkirsti „Hamas“ apsirūpinimo kanalus, bet ji nuskurdino visą ruožą.

„Ilgiau nebeįmanoma, kad daugiau nei milijonas iš 1,8 mln. Gazos gyventojų būtų priklausomi nuo Jungtinių Tautų maisto paketų. Reikia suprasti, ką reiškia išlaikyti daugiau nei milijoną. Nesididžiuoju tokiu skaičiumi“, – sako Jungtinių Tautų atstovas Pierre Krahenbuhlas.

Todėl palestiniečiai siekia, kad Izraelis nutrauktų blokadą, teritorijai taip pat esą būtina pastatyti oro ir jūrų uostų. Žydai sugriovė Jesiro Arafato tarptautinį oro uostą per kovas 2001-aisiais.

Izraelio diplomatai leido suprasti, kad šalis galėtų blokadą švelninti, bet pateikia sąlygą, kuri jau nepriimtina „Hamas“ kovotojams. Gazos Ruožo valdžią „Hamas“ turi perduoti kitoje palestiniečių teritorijoje – Vakarų Krante – dominuojančiam nuosaikesniam Mahmoudui Abbasui. Negana to, Gaza turi virsti demilitarizuota zona.

„Šiuo metu manau, kad abu veikėjai labai nori paliaubų, todėl rezultatas tikriausiai ir bus paliaubos, bet be sutarimo. Palaukime ir pažiūrėsime, bet tai labai tikėtina“, – mano Tel Avivo universiteto analitikas Uzi Rabi.

Per pastarąsias kautynes tarp Izraelio pajėgų ir palestiniečių kovotojų žuvo daugiau nei 2 tūkst. palestiniečių, dauguma civiliai ir apie 70 žydų, dauguma kariai. Ekonomistai skaičiuoja, kad atstatyti Gazoje sugriautiems pastatams, keliams ir tiltams prireiks apie 10 mlrd. dolerių.