R. Protasevičiaus dalyvavimas trumpoje spaudos konferencijoje nebuvo anonsuotas.

URM atstovas tikino esą pats R. Pratasevičiuus pareiškė norą dalyvauti.

Ramanas Pratasevičius

„Kaip matote, paskutinę akimirką dalyvių sąstatas buvo pakeistas. Sužinojome apie Ramano Pratasevičiaus norą pabendrauti su žiniasklaida, tam buvo rasta teisėta galimybė, ir štai jis čia“, – pareiškė URM atstovas spaudai Anatolijus Glazas spaudos konferencijos pradžioje.

Baltarusijos valdžia pareiškė, kad parengė žemėlapį, kuriame esą sužymėta kiekviena keleivinio lainerio skrydžio minutė. Transporto ir komunikacijų Aviacijos departamento vadovas Artiomas Sikorskis pranešė, kad Baltarusijos pusė negavo iš Lenkijos ir Airijos incidento su lėktuvu objektyvios kontrolės duomenų. Karinių oro pajėgų vado Igorio Golubo teigimu, „nebuvo jokio „Ryanair“ lėktuvo užgrobimo, priverstinio nukreipimo nuo valstybinės sienos ir priverstinio nutupdymo“.

BBC žurnalistai paliko Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos spaudos konferenciją protestuodami prieš tai, kad R. Pratasevičius buvo priverstas joje dalyvauti.


R. Pratasevičius pavadino pokštu informaciją socialiniuose tinkluose „Telegram“ apie tai, kad jį sumušė Aliaksandras Lukašenka.

„Nė nekomentuosiu, tai tiesiog juokinga“, – pareiškė jis.

Jo teigimu, dėmės ant rankų, kurios matėsi interviu ONT televizijoje metu, – žymės nuo antrankių.

„Ant mano rankų yra suėmimo žymės, nes pareigūnai neturėjo su savimi antrankių. (...) Kalbant apie mano sveikatos problemas, girdėjau daug melagienų apie savo sveikatos būklę. Turiu pasakyti, kad jaučiuosi puikiai, esu puikiai nusiteikęs“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Ramanas Pratasevičius

Jis teigė neturintis jokių priekaištų, tikino, kad niekas jo neskriaudė ir nenaudojo prieš jį jėgos, todėl prašė žiniasklaidos nebeskleisti gandų.

„Prašyčiau nebeskleisti daugiau jokių gandų, nes dėl to kenčia Sofija (Sapega – BNS) ir mano tėvai, kurie yra Lenkijoje, informaciniame vakuume. Ponai, pagalvokite apie tai, kaip reaguotų jūsų motina, jeigu būtumėte tokioje situacijoje ir kažkas teigtų, kad jos sūnus buvo sumuštas, nors tai melas“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Jis teigė, kad nors pats jaučiasi gerai, jo tėvai kenčia dėl susidariusios situacijos ir jais manipuliuojama.

Jis taip pat paprašė pagalvoti apie jo tėvų jausmus. „Mama, tėti, nesijaudinkite, man viskas gerai“, – kreipėsi jis į tėvus ir pridūrė, kad jie gali saugiai grįžti namo.

„Jaučiuosi puikiai, esu puikiai nusiteikęs, neturiu jokių nusiskundimų. Niekas manęs nemušė, pirštu nepalietė. Prašau jūsų mažiau skleisti gandus ir spekuliacijas apie mano sveikatą“, – kalbėjo R. Pratasevičius.

Ramanas Pratasevičius

Paklaustas, ar jam žadėjo laisvę, mainais į bendradarbiavimą, jis tikino jokių „derybų neturėjęs.

„Jokių derybų su tyrėjais neturėjau, bet koks dalyvavimas renginiuose – sava valia. Kaip ir interviu Markovui, – atsakė R. Pratasevičius. – Žinote, mano sąžinė absoliučiai švari. Nieko neišduodu, nieko neįduodu. Bendradarbiauju su tyrėjais, padedu savo šaliai ir ketinu toliau padėti.“

R. Pratasevičius pareiškė „nusivylęs“ protestais, Sviatlanos Cichanouskajos, Pavlo Latuškos ir kitų Baltarusijos opozicijos atstovų veiksmais.

Jis teigė jau kažkiek laiko norėjęs „pasitraukti iš politikos, iš šitų grumtynių ir vidinių žaidimų ir tiesiog būti S. Cichanouskajos fotografu“.

„Taip, nuoširdžiai gerbiu prezidentą kaip žmogų, kuris atsilaikė prieš visą šitą spaudimą, – pasakė jis apie A. Lukašenka. – Tačiau aš nebūsiu prezidento šalininku ir visiškai nepereinu į valdžios pusę.“

„Prie manęs neprijungtas elektrošoko aparatas, man neleidžia teisybės serumo“, – teigė jis ir patikino, kad kalba nuoširdžiai.

Lėktuvu iš Atėnų į Vilnių skridęs R. Pratasevičius, kartu su kitais įkūręs baltarusių opozicijos kanalą „Nexta“ platformoje „Telegram“, Minsko laikomą ekstremistiniu, taip pat jo draugė – Vilniuje studijuojanti Rusijos pilietė Sofija Sapega – buvo sulaikyti Minsko oro uoste gegužės 23 dieną..

Baltarusijoje sulaikytos Vilniuje studijuojančios Rusijos pilietės S. Sapegos advokatas pirmadienį pranešė, kad jai iškeltos dvi baudžiamosios bylos.

Ramanas Pratasevičius

Dėl šio incidento ES valstybės uždarė savo oro erdvę Baltarusijos orlaiviams ir paragino oro bendroves neberengti skrydžių virš šios šalies teritorijos.

Baltarusijos valstybinė televizija jau anksčiau parodė interviu su R. Pratesevičiumi, per kurį jis kalbėjo panašius dalykus, tačiau šis interviu pasmerktas Baltarusijos opozicijos ir tarptautinės bendruomenės, teigdami, kad sulaikytajam akivaizdžiai daromas spaudimas.

Po pernai rugpjūtį įvykusių Baltarusijos prezidento rinkimų, kuriuos opozicija ir Vakarų demokratijos laiko suklastotais, Baltarusiją kelis mėnesius purtė beprecedenčiai masiniai protestai. To balsavimo nugalėtoju buvo paskelbtas ir šeštą kadenciją užsitikrino A. Lukašenka.

Rinkimuose A. Lukašenkai iššūkį metusi S. Cichanouskaja po jų buvo priversta pasitraukti į Lietuvą. Malšindami masinius protestus Baltarusijos pareigūnai sulaikė tūkstančius žmonių, daugeliui jų buvo skirtos griežtos laisvės atėmimo bausmės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (590)