Šiuo metu Prancūzijoje skiepytis gali 55 m. ir vyresni žmonės, tačiau keletas vakcinacijos centrų jau pranešė, kad pastarosiomis savaitėmis stebimas kandidatų skiepytis trūkumas ir vakcinos dozių perteklius.

Dėl šios priežasties kai kurių regionų valdžios pareigūnai buvo priversti skiepytis siūlyti visiems norintiems asmenims, kad vakcinacijos kampanija būtų vykdoma sparčiau.

Nuo praėjusio savaitgalio Prancūzijoje skiepytis leidžiama ir 18–50 m. gyventojams, turintiems kitų sveikatos problemų, kaip aukštas kraujospūdis ar antsvoris. Šie asmenys neprivalo pateikti medicininės pažymos ar medikų rekomendacijos.

Kritikų teigimu, tokia situacija gali paskatinti sveikus žmones pateikti klaidingą informaciją, jiems siekiant greičiau pasiskiepyti, tačiau O. Veranas tikino, jog sprendimai priimti, remiantis tarpusavio supratimu.

„Pasitikiu Prancūzijos gyventojais, – radijui „Europe 1“ sakė O. Veranas. – Gal ir bus bandymų apeiti taisykles, tačiau to imsis mažuma, paraštė.“

Prancūzijos užsitikrintų vakcinų dozių skaičius gegužę turėtų siekti 4,5 mln. per savaitę, o birželį – 6,9 mln. per savaitę, vyriausybei laipsniškai švelninant jau trečiojo dėl pandemijos įvesto karantino priemones.

Kai kurie sveikatos apsaugos ekspertai ragino pareigūnus pradėti skiepyti visus norinčius žmones, apklausų rezultatams rodant, jog nemaža dalis šalies gyventojų žada nesiskiepyti – iš principo, arba baimindamiesi dėl saugumo.

Prancūzijoje bent vienos vakcinos dozės jau sulaukė maždaug 16,1 mln. žmonių – šis skaičius atitinka apie 24 proc. visų šalies gyventojų.

Prezidentas Emmanuelis Macronas praėjusią savaitę pranešė, kad vyresni nei 50 m. asmenys pasiskiepyti galės jau nuo gegužės 15 d., o nuo birželio 15 d. prasidės visų norinčių gyventojų skiepijimas.

Prancūzijos ligoninės ir toliau susiduria su dideliu spaudimu, intensyvios terapijos skyriuose šiuo metu gydoma daugiau nei 5 600 pacientų, kasdien patvirtinama daugiau nei 300 mirties nuo COVID-19 atvejų.

Vis dėlto koronaviruso plitimas šalyje šiek tiek sulėtėjo – praėjusią savaitę per dieną patvirtinta vidutiniškai po 28 tūkst. naujų užsikrėtimo atvejų. Ankstesnę savaitę šis rodiklis siekė 36 tūkst.

Šaltinis
Temos
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją