"132 metus Alžyras buvo priverstas kęsti labai neteisingą ir brutalią sistemą", - paskutinę iš dviejų vizito dienų Alžyro parlamentarams sakė F.Hollande'as, kurio žodžius deputatai palydėjo plojimais.

"Ši sistema turi pavadinimą: kolonializmas ir aš pripažįstu tas kančias, kurias kolonializmas suteikė Alžyro žmonėms", - sakė jis.

Prezidento kalbos klausėsi daug mudžahidų veteranų, dalyvavusių 1954-1962 nepriklausomybės kare, per kurį žuvo 1,5 mln. Alžyro gyventojų.

F.Hollande'as trečiadienį atskridęs į Alžyrą pareiškė, kad atvyko ne atsiprašyti už nusikaltimus, įvykdytus kolonijiniu laikotarpiu, kaip reikalavo daugiau nei dešimt politinių partijų.

Tačiau jis pabrėžė, jog svarbu pripažinti, kas įvyko, kad būtų galima pradėti naują abiejų šalių santykių erą, nes nieko gera nebus iš "užmaršties ar neigimo".

Kalbėdamas apie konkrečius nusikaltimus, F.Hollande'as paminėjo žudynes Gelmoje, Cheratoje ir Setife, kur Antrojo pasaulinio karo pabaigoje įsiplieskusį nacionalistų sukilimą prancūzų pajėgos žiauriai nuslopino. Anuomet ten žuvo tūkstančiai žmonių.

"1945 metų gegužės 8 dieną, kai pasaulis nugalėjo žiaurumą, Prancūzija pamiršo savo universalias vertybes", - sakė F.Hollande'as.

"Taip pat turi būti pasakyta (tiesa) apie aplinkybes, kuriomis Alžyras buvo išvaduotas nuo kolonijinės sistemos, tame kare, kurio pavadinimas Prancūzijoje ilgai buvo neminimas, Alžyro (nepriklausomybės) kare", - pridūrė jis.

"Mūsų pareiga pasakyti tiesą apie tą smurtą, neteisybes, žudynes ir kankinimus ... Tiesos nustatymas yra prievolė, kuri sieja alžyriečius ir prancūzus. Štai kodėl būtina, kad istorikai galėtų prieiti prie archyvų", - kalbėjo prezidentas pridurdamas, kad tokie veiksmai sustiprintų prancūzų ir alžyriečių ryšius.

Prancūziškoji Alžyro žiniasklaida džiaugiasi, kad šis F.Hollande'o vizitas atvertė naują puslapį šalių santykiuose, o populiarusis dienraštis "El-Watan" rašo, jog Prancūzijos vadovas pademonstravo "išskirtinį Prancūzijos prezidento šviesumą ir nuoširdumą".

Abi šalis tvirtai sieja ekonominiai, kultūriniai ir žmonių ryšiai.

Prancūzijoje gyvena daugaiu nei pusė milijonų alžyriečių, dar beveik 200 tūkst. jų kasmet išduodamos Prancūzijos vizos, tačiau nemažai alžyriečių yra nepatenkinti negalėdami gauti tų vizų ir ieškoti geresnio gyvenimo Europoje.

F.Hollande'as ketvirtadienį pažadėjo "geriau aprūpinti" į Prancūziją norinčius persikelti alžyriečius ir supaprastinti vizų išdavimo tvarką. Anot jo, tokie pakeitimai būtų daromi dėl "abipusių interesų".

Būtina "sutvarkyti migrantų srautą", bet vizų reikalavimas "neturi virsti kliūtimi arba, dar blogiau, pažeminimu", sakė jis kalbėdamas Alžyro parlamente.

"Verčiau mums reikia užtikrinti, kad ir toliau studentai, verslininkai, menininkai, šeimos grįžtų, arba net tokių sugrįžimų būtų daugiau", nes tokie dalykai teigiamai veikia Prancūzijos ir Alžyro santykius, kalbėjo F.Hollande'as.

Prancūzija tikisi, kad Alžyras "plačiau atvers savo duris į šią šalį norintiems atvykti prancūzams", sakė prezidentas, kalbėdamas apie buvusius prancūzų naujakurius Alžyre ir vadinamuosius harkius - Prancūzijos armijos pagalbiniuose daliniuose tarnavusius alžyriečius, kurie po karo išvyko į Prancūziją.

Išlipusį iš lėktuvo F.Hollande'ą su visomis ceremonijomis priėmė Alžyro prezidentas Abdelazizas Bouteflika (Abdelazizas Buteflika), o kortežui važiuojant sostinės Alžyro istoriniu pajūrio keliu, juos sveikino didžiulės minios.

Vėliau abiejų šalių vadovai pasirašė draugystės ir bendradarbiavimo deklaraciją ir dar penkis dokumentus, tarp jų ir sutartį dėl Prancūzijos automobilių gamintojos "Renault" fabriko statybos prie vakarinio Orano miesto.

Prancūzijos prezidentas, kurį lydi 200 narių delegacija, kurioje yra devyni vyriausybės nariai ir apie 40 verslo lyderių, Alžyre lankosi po santykių atšalimo vadovaujant jo pirmtakui Nicolas Sarkozy.

Jo dviejų dienų vizitas naftos ištekliais garsėjančioje šalyje vyksta tokiu metu, kai Prancūzijos ekonomikai reikia gero postūmio augimui paskatinti.

Kalbėdamas parlamente F.Hollande'as pabrėžė, kad Prancūzija yra pasiruošusi "eiti toliau" bendradarbiavimo su Alžyru keliu energetikos, sveikatos apsaugos, aplinkosaugos, statybų ir transporto sektoriuose.