„Kadangi mes tarėmės su graikais, amerikiečių pasiūlymas nebesvarstomas... Taip pat pasirašėme sutartį su graikais. Ji buvo inicijuota prieš kelias dienas“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų ministerija.

Vienas šaltinis Graikijos gynybos ministerijoje irgi sakė, kad „sutartis [su Prancūzija] galioja ir juda į priekį“.

„Tai buvo padaryta pačiu aukščiausiu lygiu. Ją paskelbė pats Graikijos ministras pirmininkas“, – šeštadienį sakė šaltinis.

Penktadienį JAV Gynybos departamentas nurodė patvirtinęs 6,9 mlrd. vertės sutartį dėl bendrovės „Lockheed Martin“ pastatytų keturių fregatų, žinomų kaip universalūs antvandeniniai karo laivai, pardavimo.

Šis pranešimas iškėlė klausimų, ar Prancūzija susidūrė su nauja grėsme savo ginkluotės pardavimų komercinėms sutartims. Panaši padėtis buvo susiklosčiusi, kai rugsėjo 15 dieną buvo paskelbta, jog JAV sužlugdė Kanberos susitarimą su Paryžiumi dėl povandeninių laivų pirkimo, pateikusios Australijai atitinkamą savo pasiūlymą. Tas akibrokštas smarkiai pablogino Paryžiaus santykius su Vašingtonu.

Prancūzija dėl šio „dūrio į nugarą“ atšaukė savo ambasadorius iš JAV ir Australijos, Kanberai nutraukus ilgai rengtą milijardų eurų vertės susitarimą dėl prancūziškų elektrinių dyzelinių povandeninių laivų pirkimo ir nusprendus įsigyti Jungtinėse Valstijose pastatytų povandeninių atomlaivių.

Vėliau rugsėjį Graikijos premjeras Kiriakas Micoatakis pasirašė supratimo memorandumą su Prancūzijos prezidentu Emmanueliu Macronu. Šiame dokumente Atėnai nurodė ketinantys įsigyti tris arba galbūt keturias prancūziškas „Belharra“ (FTI) klasės fregatas už 3 mlrd. eurų.

Tačiau Prancūzija nurodė, kad šįkart, kitaip nei paskelbdamos apie sutartį su Australija, Jungtinės Valstijos iš anksto perspėjo Paryžių apie savo žingsnį.

„Amerikiečiai mus perspėjo, kad bus paskelbtas šis pranešimas“, – nurodė Ginkluotųjų pajėgų ministerija.

„Jie mums parašė, sakydami, kad „vardan gerų santykių, po problemos dėl AUKUS, mes jus perspėjame“, – sakoma ministerijos pranešime, turint omenyje Australijos, Jungtinės Karalystės ir JAV paktą, torpedavusį Prancūzijos susitarimą su Kanbera.

„Nėra jokio nusiteikimo [iš jų pusės] eiti toliau, – pridūrė ministerija. – Visa tai yra tiesiog administracinio proceso rezultatas, kurį jiems akivaizdžiai buvo sunku sustabdyti dėl administracinių priežasčių.“

Penktadienį JAV Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra (DSCA) taip pat patvirtino 2,5 mlrd. dolerių (2,21 mlrd. eurų) vertės bendrovės „Lockheed“ programą modernizuoti vieną Graikijos MEKO klasės programą. Be kita ko, laive bus įrengta naujų ginkluotės ir elektronikos sistemų, taip pat bus modernizuotos esamos.

Graikijai skirtus laivus Prancūzijoje statys stambi gynybos bendrovė „Naval Group“; Atėnai juos turėtų gauti 2025 ir 2026 metais.