Maždaug 1,3 mln. žmonių Il de Franso regione, kuriam priklauso ir Paryžius, gaus talonus testui atlikti, laikraščiui „Le Monde“ sakė sveikatos apsaugos ministras Olivier Veranas.

Pasak jo, talonu galės pasinaudoti net jokių simptomų neturintys asmenys.

Netoli ankstesnių židinių gyvenantys žmonės bus tikrinami, siekiant nustatyti simptomų neturinčius nešiotojus, galinčius nejučia perduoti užkratą kitiems, paaiškino ministras.

Tyrimais bus nustatoma, ar asmuo yra užsikrėtęs, bet nebus aiškinamasi, ar tiriamieji yra persirgę COVID-19.

Vyriausybė pradės bandomąją kampaniją Il de Franse ir dar trijuose regionuose, kuriuose dėl koronaviruso sukeltų komplikacijų intensyviosios terapijos prireikė maždaug trims ketvirtadaliams visų pacientų.

„Dabar – eksperimentinis etapas, kai siekiame išsiaiškinti, ar tai atitinka prancūzų lūkesčius“, – bandomąją kampaniją komentavo O. Veranas.

„Vėliau eksperimentas gali būti išplėstas: jis būtų vykdomas ir kituose regionuose“, - pridūrė jis.

Trečiadienį paskelbti skaičiai rodo, kad lig šiol COVID-19 protrūkis Prancūzijoje pareikalavo 29 731 žmogaus gyvybės, nors mirštamumo lygis šalyje nukrito iki 11 mirčių per parą.

O. Veranas minėtam laikraščiui taip pat sakė, kad „laikotarpiu nuo kovo iki balandžio peržengėme piką, bet viruso dar neįveikėme“. Ministras paragino gyventojus toliau „vengti didelių susibūrimų ir rizikingo elgesio“, galinčio padėti virusui plisti.

Kadangi epidemijos įkarštyje žmonėms nebuvo sistemiškai atliekami tyrimai, statistikai tegali modeliuoti realius užsikrėtusiųjų skaičius.

Gegužę O. Veranas pripažino, jog kalbant apie testavimą Prancūzijoje egzistuoja „atotrūkis tarp teorijos ir praktikos“, nes daugelis žmonių, gavusių iš gydytojo siuntimą pasitikrinti dėl COVID-19, negali užsirašyti į tyrimus.

Nuo to laiko Prancūzija padidino savo testavimo pajėgumus ir gegužę paskelbė, jog per savaitę galėtų atlikti 700 tūkst. tyrimų.

Iki šiol testai buvo atliekami tik pagal kreipimąsi ir buvo skirti žmonėms, turintiems galimų COVID-19 simptomų, ar kontaktavusiems su sergančiais asmenimis.